Održana promocija knjige „Sporovi o budućnosti Srbije i SANU“ !!!

07/03/2018

U sredu, 7. marta 2018. godine, u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, upriličena je promocija knjige akademika Časlava Ocića pod nazivom „Sporovi o budućnosti Srbije i SANU – kuda i kako dalje“. O knjizi su govorili: autor Časlav Ocić, prof. dr Milomir Stepić i Borivoj Rašuo, politikolog i pesnik.

trong>Na početku promocije, prof. Stepić je knjigu akademika Ocića okarakterisao kao heterogeno delo u kojem je svedočanstvo o putu Srbije u prve dve decenije 21. veka. Ovo svedočanstvo, po oceni dr Stepića, dragoceno je „jer mi često i vrlo brzo zaboravljamo“.

Prof. Stepić je dodao da ovo delo akademika Ocića predstavlja začetke strategologije, multidisciplinarne nauke koja je u drugim zemljama razvijena, a kod nas je tek u začetku.

Kako je u nastavku tribine primetio Borivoj Rašuo, knjiga akademika Ocića može se nazvati hronologijom s početka 21. veka o najvažnijim pitanjima „koja zaokupljaju, brinu i zamaraju srpski narod“.

Rašuo je dalje kazao da javna reč u Srbiji, ali i šire, veoma malo znači. Govoriti danas znači preuzimati veliku  odgovornost za izrečeno, a ne imati nikakve posledice tog javnog govora.

– Mi smo generacija koja živi u doba antikulture gde su najkrupnije vrednosti koje smo mi, Srbi, imali i doneli ih Evropi, zamenjene rijaliti šou programima. Svi ozbiljniji ljudi su ućutkani ili se retko čuju – rekao je Rašuo.

On je  dodao da je knjiga akademika Ocića prilika da dođemo malo do daha, da prekinemo tu pustoš javnog govora gde su razni ljudi, mimo svake kompetencije i moralne odgovornosti, preuzeli javnu reč ili, kako bi se to kolokvijalno kazalo, „uzeli danak“.

– Javna reč je pojeftinila u Srbiji, treba joj dati novu snagu, treba je poskupeti, jer tek ona tako ojačana može proizvesti dejstvo u društvu i državi – naglasio je Rašuo.

Akademik Ocić je svoje obraćanje okupljenima na tribini započeo objašnjenjem da su kriza nauke, dehumanizacija i robotizacija, kao i sveopšti juriš na sve što se razlikuje odlike savremene ideologije.

Ta ideologija, po viđenju akademika Ocića, opakija je i otrovnija od svih dosadašnjih. To je postmodernistička ideologija koja one koji upravljaju našim životima, narodima i kulturama, predstavlja kao – bogove na zemlji.

U nastavku, Ocić je podsetio na reči Žarka Vidovića, filozofa i istoričara umetnosti, da ne treba gledati televiziju, nego čitati knjige. Jer, gledanje televizije nas tera da upijamo informacije nemajući vremena da razmišljamo, to je jednosmerna ulica. Čitanje, međutim, pruža mogućnost razmišljanja i predstavlja dvosmernu ulicu.

Osvrćući se na srpske dobitke i gubitke u 20. veku, akademik Ocić je kazao da je potrebno da znamo elementarnu stvar – ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji.

– Strateški je važan način mišljenja jer se mnoge stvari u svetu menjaju. Umesto da nad tom činjenicom samo kukamo, mi  moramo u svim oblastima globalno da razmišljamo, a lokalno da delamo – poručio je akademik Ocić.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI