Održana 10. manifestacija “Dani borovnice” na Jelovoj Gori !!!

  • Izvor, foto: Grad Užice

07/08/2021

Na Jelovoj Gori, na izvorištu Jovanove vode, održana je, deseta po redu, manifestacija “Dani borovnice”.

Manifestaciju je otvorila Ženska pevačka grupa etno udruženja “Zavičaj” iz Zlakuse, a nastupali su muške pevačke grupe Gostinica, “Srpski božur” Ribaševina, “Kadinjača” Buar, “Lunovačka moba” Lunovo Selo.

Održano je i pevanje iz vika gde su nastupali M. Kujundžić -T. Mijatović, frulaš Dragić Maksimović.

Organizator manifestacije je Udruženje “Etno Gostinica”.
Ispred Grada Užica, manifestaciju je svečano otvorio Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, koji je istakao zahvalnost organizatorima i naveo da ga raduje ovo okupljanje, osmišljeno kako bi uživali u lepoti i raskoši prirode i slavili borovnicu, voće koje je jedan od simbola Jelove Gore.


Prema rečima Maksimovića borovnica sa Jelove Gore nije kao svaka borovnica: “Ona, zahvaljujući specifičnim klimatskim uslovima ima poseban ukus.”

Borovnica je voće koje samo po sebi ima višestruko korisna svojstva. Veruje se da borovnica okrepljuje, popravlja krvnu sliku, pojačava imunitet i ubrzava oporavak bolesnih. Od borovnice se mogu praviti kolači, torte, sirupi, sokovi, a vino do borovnice je pravi eliksir zdravlja.

Interesovanje za gajenje ove biljke poslednjih godina u Srbiji raste, povećavaju se površine pod zasadima, a najveće količine ubranog ploda izvoze se.

SRBIJA GRADOVI