Monodrama “DRAGA” i na sceni Velike sale Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu!!!

  • Autor: KCGM/Lj.S.

18/01/2018

Monodrama “Draga” (Draga Obrenović) dramaturga Zorice Simović, nakon premijernog izvođenja u Beogradu (15. januar – „Gvarnerijus“ – Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije), biće izvedena i na sceni Velike sale Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu. 

trong>Draga (Mašin) Obrenović, srpska kraljica i supruga poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović Aleksandra, bila je izuzetno lepa, veoma obrazovana, pisala je, prevodila i svirala klavir. Sudbina je nije štedela pa je bila prinuđena da povlači za ono doba netipične poteze, snoseći tragične posledice. Zajedno sa svojim mužem ubijena je u Majskom prevratu 1903. godine.

Monodrama “Draga” je pokušaj odbrane najoklevetanije srpske vladarke Drage Obrenović pred sudom istorije.

„Svaki čovek zaslužuje advokata pa i najoklevetanija srpska vladarka“, kaže dramaturg Zorica Simović. Draga Obrenović prikazivana je na razne načine, ali nikada do sada iz njenog ličnog ugla.

Namenski je pisana za Dušicu Novaković, glumicu Pozorišta na Terazijama koja je ovogodišnji dobitnik nagrade svoga pozorišta za glavnu ulogu u mjuziklu „Mister Dolar“ Branislava Nušića.

Tekst, režiju, dizajn scene i kostima, izbor muzike i izvršnu produkciju potpisuje Zorica Simović (“Vinski kabare”, “Baš-Čelik”, “Angleska sonata”, “Zidanje Skadra” …)

Glas kralja Aleksandra Obrenovića – Andrija Daničić

Predstava je pretpremijerno izvedena u Kući Đure Jakšića (Skadarlija) 25. decemba 2017. godine.

Kraljica Draga: DUŠICA NOVAKOVIĆ

Režija, dizajn scene i kostima, izbor muzike: ZORICA SIMOVIĆ

Glas kralja Aleksandra Obrenovića: Andrija Daničić

Glasovi: Vojislav Savić

Čembalo: Smiljka Isaković

Vokal: Svetlana Stević

Dizajn zvuka: Vojislav Savić

Fotografija: Ivan Lovre

Krojački radovi: Zorica Serdar, Zorica Ilić

Dekorater: Milan Bogičević

Izvršni producent: Zorica Simović

Projekat podržao: Sekretarijat za kulturu grada Beograda

Predstava će biti izvedena u ponedeljak, 22. januara, od 19 sati i na sceni Velike sale Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu. 

SRBIJA GRADOVI