KULTURA DIJALOGA U DOBA POPULIZMA u niškom kulturnom centru!!!

19/02/2018

Niški kulturni centar, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda i Izdavačka kuća CLIO pozivaju vas na razgovor

trong>KULTURA DIJALOGA U DOBA POPULIZMA

učestvuju
Maja Vukadinović, kulturolog │ Muharem Bazdulj, književnik i publicista │ Velibor Petković, novinar i književnik
moderira
Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio

sreda • 21. februar • 18 sati
Niški kulturni centar (Stanoja Bunuševca bb, Niš)
*
Za dodatne informacije možete se obratiti na telefone
(011) 3035 696 i 2624 344 ili e-poštu info@clio.rs

Manje od ozbiljne ideologije, a više od stila političke komunikacije, populizam se manifestuje kao odlika duha vremena i krize demokratije. Populizam ukazuje na šire kulturne transformacije – od progresivne post-materijalističke prevage nadtradicionalnim vrednostima kroz proces smene generacija i dominaciju novih tehnologija. Posredstvom medija populistički diskurs oblikuje se kroz radikalizaciju identitetskih politika, društveno-kulturnu polarizaciju, proizvodnju „opasnih drugih“, jačanje govora mržnje i spektakularizaciju društvene stvarnosti.

Ima li prostora za dijalog u doba populizma? Da li danas mnoštvo monologa zamenjuje dijalog? Kako logika populizma utiče na oblikovanje sistema vrednosti društva u kojem živimo? Ko ima pravo na komentar i šta određuje vrednosti u kulturi i društvu? Na koji način populizam promoviše stil mišljenja koji je površan, brz i ukalupljen? Koja je moć mitova i imaginarijuma u društvenoj identifikaciji i komunikaciji koje prožima duh populizma? Kakve su implikacije krize kulture dijaloga na medijsku kulturu i etiku medija? Na koji način se u medijima postavljaju teme na dnevni red koje su od značaja za javni dijalog?

Кao deo projekta Populizam i mediji: jačanje participativnih praksi i javnog dijaloga tribinu organizuje Fakultet dramskih umetnosti u saradnji sa Izdavačkom kućom Clio iz Beograda i Niškim kulturnim centrom, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija i Misije OEBS-a u Srbiji.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI