KUD „Karadžić“ iz Loznice predstaviće izložbu slika članova Likovne grupe N – 8 !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

30/01/2018

G. Milanovac- Osnivanje Likovne grupe N-8 1973. godine važan je datum u likovnoj tradiciji Jadarskog kraja. Počecima likovne tradicije može se smatrati živopisanje manastira Tronoša, ali zbog čestih rušenja manastira od prvobitnog živopisa nema tragova. Očuvan je delimično živopis iz 1834. godine koji su radili moleri Mihailo Konstantinović iz Bitolja i Nikola Janković iz Ohrida.

trong>U oskudnim svedočenjima istoričara sve do 1940. godine ne nalazimo tragove o izložbama ili slikarskim delima nastalim u ovom kraju. Te godine u Loznicu dolazi nastavnik crtanja Dragoljub Vuksanović koji se bavio grafikom.

Prva izložba slika u Loznici održana je 1951. godine, a izlagali su članovi Likovne sekcije „Karadžića”.

Loznički slikari rade okupljeni oko ove sekcije sve do 1973. godine kada slikar pedagog Milan Uzelac u saradnji sa Živkom Milosavljevićem i Milutinom Gligorićem okuplja grupu od osam slikara do tada nepoznatih široj javnosti. U grupu pored pomenutih ulaze Savo Babić, Dušan Ilić, Milka Vukasović, Milorad Vranković i Svetlana Lazić i tako se formira Likovna grupa N-8, koja će vremenom u svoj sastav primiti veliki broj slikara.

Članovi Likovne grupe izlažu samostalno i grupno, učestvuju u radu likovnih kolonija i smotri slikarskog stvaralaštva od lokanog, republičkog i međunarodnog nivoa.

Galerija „Mina Karadžić“ osnovana je i svečano otviorena 28. juna 1999. godine na inicijativu slikara Dragana Bartule i Aleksandra Pribićevića. Inicijativu je podržala Likovna grupa N-8 i rukovodsvo društva. Od tada do danas je mesto gde se predstavljaju najznačajnija imena lokalnog slikarskog života i slikara iz Srbije i van nje.

O KUD „Karadžić“
Kulturno-umetničko društvo „Karadžić“ iz Loznice, jedno od najstarijih društava u Srbiji i na Balkanu osnovano je 1850. godine. Društvo u kome danas aktivno radi preko 500 članova, različitih uzrasta i profesija u folklornim ansamblima, grupi pevača, narodnom orkestru, pozorištu, književnom klubu, likovnoj grupi i guslarskoj sekciji.

U svojoj dugoj istoriji Društvo je bilo i ostalo nosilac kulturnih aktivnosti u Zapadnoj Srbiji i Podrinju. Nosilac je mnogih priznanja za svoje angažovanje na polju negovanja kulturnih tradicija i veza u zemlji i inostarnstvu, od kojih izdvajamo: Orden Svetog Save; Orden Belog Orla; Orden Zasluga za Narod; Povelja Republike Srbije; Septembarske i oktobarske Nagrade Opštine Loznice; Srebrni znak Republičkog odbora Crvenog krsta; Medalje Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije; Vukove nagrade Kulturno prosvetne zajednice Srbije; Povelje gradova Plock u Poljskoj, Bresta u Belorusiji, Jabloneca u Češkoj republici, Solunske opštine Mene Menis u Grčkoj …

Programi Društva visoko su ocenjivani na smotrama i festivalima u zemlji i inostranstvu.

KUD „Karadžić“ iz Loznice predstaviće u četvrtak, 1. februara U Modernoj galeriji Kulturnog centra izložbu slika članova Likovne grupe N – 8.

Otvaranje izložbe je u 18:00 sati

Izložba će trajati od 1.-20. februara 2018. godine

SRBIJA GRADOVI