Koncert operske pevačice Milice Dobaj u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu!!!

  • Izvor: Kulturni centar Novi Sad

10/05/2018

[views]

Koncert operske pevačice Milice Dobaj u pratnji pijanistkinje Nataše Popović biće održan u petak, 11. maja s početkom u 19 sati u Svečanoj sali Gradske kuće u okviru saradnje  KIC-a Budo Tomović iz Podgorice i Kulturnog centra Novog Sada. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Biografija umetnice:

Milica Dobaj je rođena 1989. godine u Baru. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi Vida Matjan (Kotor) i Vasa Pavić (Podgorica), u toku kojeg je osvojila brojne nagrade na takmičenjima mladih solo pevača. Godine 2008. upisuje Muzičku Akademiju u Splitu (Hrvatska) u klasi prof. Nelli Manuilenko (Ukrajina), gde usavršava svoj pevački talenat i postaje stipendista hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Uz veliki broj koncerata po Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, od posebnog značaja je njen debitantski operski nastup u Hrvatskom narodnom pozorištu u Splitu, u operi Adel i Mara (J. Hatze), gde se publici predstavila ulogom Iviše. Kao solista, nastupala je i u operama Slijepi miš (Štraus) i Dioklecijan (Tjardović).

Od 2011-2013 bila je zaposlena kao honorarni saradnik opernog ansambla Hrvatskog narodnog pozorišta Split, sa kojim je učestvovala u radu na operama: La gioconda (Ponchielli), Nabucco (Verdi); Machbeth (Verdi), I vespri Siciliani (Verdi), Povratak mornara (Suppe), Ukleti Holandez (Wagner), Cavalleria Rusticana (Mascagni).

Pevačko izvođenje usavršavala je sa Vladimirom Vanjejevim (Rusija), dirigentom Hari Zlodrom (Hrvatska), Anom Šabašov (Hrvatska). Takođe, imala je priliku sarađivati sa poznatim dirigentima: Nadom Matošević, Lorisom Voltolinijem, Tonći Bilićem, Nikšom Barezom, Ivom Lipanovićem, Blaženkom Juračićem, Domenikom Briškim, Radovanom Papovićem. 2013 godine dobila je zvanje magistra operno-koncertnog izvođenja.

Trenutno radi kao profesor solo pevanja u školi za talente „Andre Navarra“ u Podgorici.

Nataša Popović rođena je 1973. godine u Podgorici gdje je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Juna 1991. godine upisala je Muzičku akademiju u Podgorici, klavirski odsjek, u klasi prof. Vječeslava Gabrijelova, a juna 1995. godine diplomirala u klasi prof. Vladimira Bočkarjova. Dva puta je proglašavana studentom generacije, dobitnik je “Plakete” Univerziteta kao i “Decembarske nagrade” iz oblasti umjetnosti. Kao solista i član klavirskog dua dobitnik je više nagrada na republičkim i državnim takmičenjima, a svoje znanje je usavršavala na seminarima kod prof. Dušana Trbojevića, Branka Opačića, Marjana Mike, Zorana Jovanovića i Uroša Pešića. U toku i nakon studija, kao klavirski saradnik, sarađivala je i sa eminentnim profesorima i umjetnicima poput Georgija Sotnjičuka (violončelo), LJubiše Jovanovića (flauta) i Davida Gregorijana (violončelo).

Specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi red. prof. Uroša Pešića 1997. godine. Kao član tria “Camerata montenegrina” sa kojim je nastupala širom zemlje (BELEF, NOMUS, Barski ljetopis, DEUS, Grad Teatar Budva) osvojila je treću nagradu na međunarodnom takmičenju u Italiji, 1997 godine. Kao član ovog trija magistarske studije iz oblasti Kamerne muzike završava decembra 2007. godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi red. prof. Čedomira Nikolića.

Uporedo sa koncertiranjem bavi se i pedagoškim radom, a njeni učenici i studenti dobitnici su brojnih nagrada na državnim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima što je rezultiralo pozivima da bude mentor i izvođač na seminarima kamerne muzike u Crnoj Gori i Holandiji.

Član je više kamernih sastava, a od 2014. godine aktivno sarađuje i sa solo pevačima.

Trenutno je u zvanju docenta za predmet Kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI