Dve tribine i film „Lepota poroka“ u Kulturnom centru Novog Sada!!!

  • Izvor: Kulturni Centar Novi Sad

10/06/2018

[views]

Novi Sad-U okviru ciklusa Razgovori o geopolitici tribina „Novi hladni rat” biće održana u ponedeljak, 11. juna u 18 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

Novi hladni rat

Na tribini će biti reči o novom razumevanju geopolitike u uslovima sve zaoštrenijih podela interesnih sfera, i u tom kontekstu važnosti Balkana u savremenim međunarodnim odnosima.

Tribina „Razgovori o geopolitici“, autor: Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

trong>Tribina „Vidovdan-istorija, mit i nasleđe“ biće održana u ponedeljak, 11. juna u 19 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je docent dr Boris Stojkovski.

Vidovdan spada u jedan od najvažnijih srpskih nacionalnih praznika i jedan od bez sumnje najsudbonosnijih datuma srpske istorije. Ali da li uopšte znamo šta se i ko taj dan obeležava? Ko je bio Sveti Vid (Vitus)? Koliki je značaj Kosovske bitke 1389. godine, i šta se pouzdano zna o njoj? Kako se širio kult kneza Lazara i kosovskih mučenika? Koliko kosovska legenda ima uporišta u istorijskoj stvarnosti? I na koncu, jedno veliko pitanje, kakva je recepcija i nasleđe Vidovdana bilo kroz istoriju do savremenog dana? Šta je Vidovdan savremenom Srbinu i građaninu Srbije? Oko ovog praznika isplelo se mnogo pitanja, ali je Vidovdan često praćen i podacima koji nemaju nikakvo uporište u činjenicama i plod su neznanja, ali često i zloupotreba razne vrste. Stoga će se ovim predavanjem pokušati makar delimično razlučiti istorijska istina i značaj Vidovdana za srpsko biće od naslaga zloupotreba i krivotvorina.

Film „Lepota poroka“, sada digitalizovan i restaurisan od strane Jugoslovenske kinoteke, biće prikazan u ponedeljak 11. juna u 19 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Ulaz je besplatan!

„Lepota poroka“ je komedija koja opisuje savremeno vreme lišeno moralnih vrednosti. Film predstavlja svet brutalnosti u krševima Crne Gore gde još vladaju stari zakoni časti i krvi. Tu se pojavljuje Đorđe, čovek koji je postao „neko i nešto“ dole na obali i skroz preokreće arhaičan svet sela Međeđe. Sa sobom odvodi kuma i njegovu ženu Jagliku. Muž se zaposli u solani, a žena kao spremačica u nudističkom kampu. Susret sa sasvim drugačijim svetom šokira dvoje ljudi više nego što se može zamisliti i potpuno menja njihove živote. Priča koja prvo izaziva smeh, na kraju ostavlja ukus gorčine i dileme.

Da bi se ovo kultno delo očuvalo, Jugoslovenska kinoteka je izradila digitalizovano restaurisano izdanje. Projekat „Vip Kinoteka“, u okviru koga se prikazuje film, zajedno potpisuju Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile, omogućuje da sjajni klasici jugoslovenske i srpske produkcije dođu pred staru ili potpuno novu publiku, koja će se na najbolji način posredstvom kvalitetnih restaurisanih kopija možda prvi put sresti sa odabranim delima domaće filmske produkcije. Digitalna restauracija daje trajno visok standard kvaliteta, u čemu u regionu neporecivo prednjači Odeljenje digitalne restauracije Jugoslovenske kinoteke.

Partner projekta u Novom Sadu je Kulturni centar Novog Sada

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI