Bolja energetska efikasnost u vrtiću „Dečja radost” u Babušnici !!!

  • Autor: Petar Janjatović

16/10/2019

Babušnica- Vrtić „Dečja radost” u opštini Babušnica postaće energetski efikasniji zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, preko projekta „Norveška za vas – Srbija”. Ovaj projekat vredan 123.000 evra trajaće naredna tri meseca, čime će biti poboljšani uslovi za smeštaj i rad 146 dece i zaposlenih.

Zgrada ove ustanove sagrađena je pre više od 30 godina, a svakodnevno je koristi 127 dece uzrasta od tri do šest godina i 19 vaspitača i zaposlenih.

Rekonstrukcija ovog objekta u Babušnici obuhvata ugradnju termičke izolacije spoljašnjih zidova, izradu fasade, zamenu stolarije, ugradnju termičke izolacije tavanske međuspratne konstrukcije i zamenu oluka.

Ovim projektom biće poboljšano energetsko upravljanje na opštinskom nivou, što će dovesti do ušteda u korišćenju energenata. Sve finansijske uštede biće iskorišćene za unapređenje rada vrtića.

„Podrška Kraljevine Norveške usmerena je na unapređenje infrastrukture u lokalnim samoupravama koje spadaju u treću i četvrtu kategoriju razvijenosti u Srbiji. Sredstva su usmerena na ključne intervencije u opštinama, čime će biti stvoreni uslovi za bolji život stanovnika. U povećanje energetske efikasnosti u vrtiću u Babušnici, Kraljevina Norveške ulaže 100.000 evra, a opština Babušnica 23.000 evra”, rekao je Radule Ristović, menažder projekta „Norveška za vas – Srbija”.

reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)


Kroz aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja regulisaće se korišćenje i održavanje instalacija, kao i korišćenje ušteđenih sredstava usled energestke efikasnosti.

Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske. Infrastrukturni projekti, čija će implementacija trajati do maja 2020. godine, koje Kraljevina Norveška finansira sa 780.000 evra, poboljšaće funkcionisanje objekata za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, kulturu i sport i obuhvatiće izgradnju kanalizacione mreže, a aktivnosti će biti sprovedene u Babušnici, Beloj Palanci, Beloj Crkvi, Vladičinom Hanu, Golupcu, Knjaževcu, Kučevu i Surdulici.

Projekat “Norveška za vas – Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture i uspostavljanje okvira informacione bezbednosti elektronske uprave u Srbiji. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 6,18 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

SRBIJA GRADOVI