Vera Nikolić, jugoslovenska i srpska atletičarka i atletski trener, umrla je danas !!!

  • Autor: MEDIA PS-wikipedia

24/06/2021

Vera Nikolić bila je jugoslovenska i srpska atletičarka i atletski trener.

Rođena je u selu Grabovica kraj Despotovca u porodici kovača Mike Nikolića. S 13 godina je pobedila je na jednom školskom krosu u Ćupriji. Zapazio ju je atletski stručnjak Aleksandar Petrović i predložio joj da zajedno rade.

Nakon godinu dana zajedničkog rada Vera je počela pobeđivati na krosevima Srbije i Jugoslavije. Ostvarila je dobre rezultate kao juniorka.

Sa 16 godina je postala reprezentativka i prvakinja Balkana. U septembru 1966, s nepunih 18 godina, učestvovala je na Evropskom prvenstvu u Budimpešti i u trci na 800 metara osvojila je prvo mesto rezultatom 2:02,8 pobedivši iskusniju Žužu Sabo. To je bila prva zlatna medalja na evropskim prvenstvima za Jugoslaviju. Zbog tog uspeha je dobila naziv Zlatna Vera. Krajem godine je po izboru lista Sport proglašena za sportistu godine u Jugoslaviji.

Posle godinu dana, 20. jula 1968, Vera je postavila rekord na 800 m rezultatom 2:00,5 na londonskom Kristal palasu u trci s najvećom nadom britanske atletike Lilijan Bord.


Ljubitelji atletike su očekivali da na Olimpijskim igrama u Meksiku osvoji zlato, ali je Vera odustala u polufinalnoj trci. Odlučila je da promeni sredinu i prešla je u AK Dinamo iz Zagreba kod trenera Lea Langa.

Nakon oporavka, na Evropskom prvenstvu u Atini 1969. osvojila je bronzanu medalju. Imala je još dva uspeha pre napuštanja aktivnog bavljenja atletikom: na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju 1971. osvojila je zlatnu medalju, a na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. osvojila je peto mesto s novim jugoslovenskim rekordom 1:59,5.

Atletiku je napustila 1974. godine.

Do 2007. godine radila je kao atletski trener u Kruševcu

Dana 21. januara 2021. godine doživela je moždani udar i otad se nalazila u indukovanoj komi. Umrla je 28. juna 2021. u Beogradu.

SPORT VESTI GRADA ĆUPRIJA VESTI GRADA DESPOTOVAC