Srbija će, najverovatnije, vizu za kontinentalni šampionat morati da traži preko baraža Lige nacija

05/09/2019

SAMO ČUDA MOGU DA NAS SPASU: I sa svim pobedama do kraja, skoro smo bez šansi za EP preko kvalifikacija. Srbija će, najverovatnije, vizu za kontinentalni šampionat morati da traži preko baraža Lige nacija

DEBAKL protiv Portugalaca (2:4) i uverljiv trijumf Ukrajine u Viljnusu od 3:0 (Zinčenko 7, Marlos 27, Malinovski 62), obukli su nas u kožu totalnih autsajdera u preostalom delu takmičenja u Grupi B kvalifikacija za EP. Kako stvari stoje, Srbija neće uspeti da osvoji jedno od dva prva mesta, čak ni ukoliko ostvari sve četiri pobede do kraja (Luksembrug na strani i kod kuće, Litvanija u gostima, Ukrajina u Beogradu), pošto trenutno imamo tek četiri poena.

Ako budemo imali stopostotan učinak u završnici, sakupićemo 16 bodova, a Ukrajinci već imaju 13. Pulenima Andreja Ševčenka je praktično dovoljan trijumf nad Litvancima 11. oktobra u Harkovu da nam budu nedostižni, osim u slučaju da izgube i od Portugalaca pred domaćim navijačima, ali i od nas sa 0:5 ili šest golova razlike. Jer, u Ljvovu su nas dobili 5:0, a skor u međusobnim duelima je prevaga ukoliko dve ekipe imaju isti broj bodova (drugi parametar je gol-razlika).


I Portugalci imaju otvoren put ka EP, ostala su im četiri meča sa nedoraslim rivalima, Luksemburgom i Litvanijom, kao i gostovanje Ukrajini. Sa 12 poena protiv „malih“, došli bi do brojke od 17, koju mi ne možemo ni u teoriji da dosegnemo. Dvoboj sa Ukrajincima za njih tako nije uopšte ključni.

Dakle, ako Luksemburg i Litvanija ne budu pravili čuda protiv Ukrajine i Portugalije, Srbija će morati vizu za EP da traži preko baraža Lige nacija. Tamo bi nas za početak čekao u polufinalu duel sa Norveškom u gostima, ukoliko i „vikinzi“ omanu u kvalifikacijama.

SPORT