Hoće li Rusi učestvovati bez državnih obeležja ili će bojkotovati ZOI!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

06/12/2017

ODLUKA MOK da ne dozvoli Rusiji da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji, već da njeni sportisti koji nisu imali problema sa dopingom mogu da učestvuju pod neutralnom belom zastavom, podelila je rusku javnost. Ali, hoće li Rusi učestvovati bez državnih obeležja ili će bojkotovati ZOI, tek bi trebalo da se odluči na Saboru olimpijaca.

edsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će njegova vlada dozvoliti sportistima da učestvuju i neće proglasiti bilo koji oblik blokade.

– Nećemo blokirati učešće naših olimpijaca, ako bilo ko od njih želi da se takmiči kao pojedinac. Oni se za ta takmičenja pripremaju tokom cele karijere i za njih je to veoma važno – rekao je Putin, i dodao da Rusija i dalje ne prihvata optužbe da je organizovala sistem dopingovanja tokom ZOI u Sočiju i nazvao odluku MOK nepoštenom „kolektivnom kaznom“.

Ruski sportisti su se, inače, razdelili u tri grupe. U prvoj su oni poput svetske prvakinje u umetničkom klizanju Jevgenije Medvedeve koja je branila interese ruskog sporta na sastanku MOK. Ona apeluje da se odluka o odlasku na ZOI donese hladne glave. U drugoj grupi su oni koji misle da treba obavezno ići u Koreju.

– Oduzeli su nam zastavu i himnu, ali nam nisu oduzeli čast i savest – rekao je proslavljeni hokejaš, reprezentativac Ilja Kovaljčuk, koji kategorički kaže da se na ZOI mora ići.

U toj grupi su i oni sportisti koji kažu da im je možda to jedina šansa da nastupe na Igrama. U trećoj grupi su oni koji smatraju da je Rusija povređena i da se zbog ugleda i časti ne treba ići u Južnu Koreju. Broj takvih sportista nije mali i oni smatraju da je nošenje grba na prsima i vijorenje zastave i pevanje himne dokaz njihovog patriotizma.

CEH – 15 MILIONA DOLARA

PREDSEDNIK MOK Tomas Bah je objasnio da oni sportisti iz Rusije koji dokažu da nisu koristili doping mogu da se takmiče pod neutralnom zastavom, a nijedan činovnik ruskog Ministarstva sporta neće moći da prisustvuje na ZOI. Osim toga, OK Rusije mora da kompenzuje troškove MOK od 15 miliona dolara koje je navodno ta organizacija potrošila za dopunske doping kontrole.

AMERIKANCI: NIJE IDEALNO

POVODOM odluke MOK da suspenduje Rusiju sa ZOI u Pjongčangu, oglasio se i Olimpijski komitet SAD.

– MOK je doneo snažnu i principijelnu odluku. Nije bilo moguće doneti idealno rešenje, ali ovakva odluka garantuje da postoji manja mogućnost da se ovako nešto više ikada dogodi – navodi se u saopštenju.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

SPORT