FUDBALSKA reprezentacija Srbije ide na Svetsko prvenstvo !!!

  • Izvor: novosti.rs

09/11/2021

FUDBALSKA reprezentacija Srbije ide na Svetsko prvenstvo! To je epilog njenog fantastičnog izdanja u Lisabonu, gde je posle preokreta pobedila Portugaliju sa 1:2 i, uz gol Aleksandra Mitrovića u 90. minutu, kao prva u grupi stekla pravo da 2022. igra na Mundijalu u Kataru.

Da biste stigli tamo gde ste se uputili, treba sa verom nastupati gde god da ste i naspram kog da ste. Tako su se ponašali i naši fudbaleri u Lisabonu, protiv velikog favorita, a konačan ishod to i potvrđuje.

Da je bilo lako, nije. Niti je iko očekivao da može biti lako. „Svako pašče na svom bunjištu jače“, kaže stara izreka, a igrati na terenu Kristijana Ronalda i donedavnih šampiona Evrope jedan je od najvećih reprezentativnih izazova koji nekoga može da zadesi.

Kada se na to nadoveže primljeni gol već u drugom minutu, onda uzbrdica postane naglo strmija, zadatak na toj neopisivo teži, ali… Vera ima moć da i „planine pomera“, pa su „orlovi“ prestali da se pentraju, već su – uzleteli.

Iako je selektor Dragan Stojković Piksi promenio uobičajenu formciju, te umesto dva špica zaigrao samo sa jednim napadačem, Vlahovićem, odbrana se relativno brzo konsolidovala posle nedosuđenog prekršaja nad Gudeljom i gola kojim je na samom početku Renato Sančez oduševio veliku većinu navijača na stadionu Benfike.


Drugi deo meča nije doneo toliko uzbuđenja, jer su i jedni i drugi gledali da „zakrpe“ uočene propuste, a za tako nešto, u meču velike važnosti, bitno je odsustvo srljanja, prenosi portal novosti.rs 

Portugalci su se opredelili za opreznije defanzivno izdanje, naši uvođenjem Mitrovića kao drugog špica tragali za golom koji vodi u Katar, a upravo su „orlovi“ i imali bolje prilike.

Ipak, ni pokušaj Vlahovića iz srca kaznenog prostora, kada ga je blokirao Kanselo, ni kada je Mitrović u 83. minutu glavom tražio dalji ugao gola posle „stotog“ dobrog centaršuta Kostića, nisu doneli promenu rezultata, baš kao ni kada je Renato Sančez „promešao“ odbranu Srbije i izazvao kratkotrajnu paniku.

Ali, mreža se ipak zatresla. Zaigrašvi hrabro, kako je i najavljivao, u finišu sa čak tri napadača jer je ušao i Luka Jović, Piksijev plan da se Portugalci savladaju usred Portugalije – sproveo je u delo tandem kapiten – najbolji strelac Srbije u istoriji.

Dušan Tadić je posle „skraćenog kornera“ centrirao s desnog krila, a kod daljeg ugla peterca najviši u skoku je bio Aleksandar Mitrović, koji je glavom poslao neodbranjivu „žabicu“ u mrežu – lopta se od tla odbila u mrežu, čime je počelo slavlje, koje je nekoliko minuta kasnije postalo još veće jer je Srbija pobedom direktno prošla na Svetsko prvenstvo. Zasluženo, jer je sa verom tamo i krenula.

SPORT