‘’ČIKER MTB MARATON 2023’’ 

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

PR tekst

MTB “Čiker” iz Kraljeva, u saradnji sa više od dvadeset turističkih organizacija iz Srbije i Crne Gore, od 2012. godine organizuje “Čiker MTB maraton” čija relacija svake godine polazi iz Kraljeva, a završava se u nekoj od opština u Crnoj Gori.

Prve godine maraton je bio deo IPA projekta: “Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru”, koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini, i finansiran je od strane EU.

Maraton nema takmičarski karakter. Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički. Pored promovisanja turističkih i kulturnih potencijala zemalja kroz koje prolazi, maraton promoviše biciklizam kao sport kojim se redukuje zagađenost vazduha i propagira zdrav način života. Maraton traje deset dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele.

Trasa maratona se menja svake godine. Tako je prethodnih godina prolazila planinskim putevima planina Goč, Radočelo, Čemerno, Javor, Golija, Zlatibor, Mučanj, Zlatar, Jadovnik, Kamena Gora, Jabuka, Lisa, Ljubišnja, Bjelasica, Sinjajevina, Pivske planine, Durmitor, Moračke planine, Lovćen i Rumiju, prolazeći kroz Čačak, Požegu, Užice, Ivanjicu, Novu Varoš, Sjenicu, Prijepolje, Novi Pazar, Tutin, Berane, Kolašin, Pljevlja, Bijelo Polje, Žabljak, Šavnik, Plužine, Nikšić, Cetinje, Danilovgrad, Podgoricu, Trebinje, Kotor, Ulcinj, Tivat i Herceg Novi.

Broj učesnika se, do početka pandemije, svake godine povećavao. Od oko 40 učesnika 2012. godine, broj se popeo na maksimalnih oko 160 učesnika u 2019. godini.
Do sada su na maratonu učestvovali biciklisti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Italije, Izraela, Čilea i SAD-a.

‘’Čiker mtb marathon 2023’’, koji ima radni naziv ‘’Biciklom po Šumadiji’’, će trajati 7 dana (25.06-01.07.2023.), biće organizovan kao kružna tura po centralnoj Srbiji, odnosno Šumadiji i završiće se u Kraljevu 01.07.2023. godine.

U Topolu će maratonci stići, 26.06.2023. u popodnevnim časovima, iz pravca Boračkog krša i Gružanskog jezera, a maratonci će Topolu napustiti 27.06.2023. godine. Start etape, koja će se toga dana voziti od Topole do Rudnika, organizovaće se ispred zgrade TO Topla u 9h.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SPORT VESTI GRADA TOPOLA