BAKINA KUHINJA
- Izvor:bakina kuhinja
16/09/2021
Potrebno je: 50 krupnih paprika2 kg. krastavčića10 l vode250 solialkoholno sirće 2:1celer listmalo bibera u zrnu1 veći ren
Priprema: Papriku dobro oprati, odseći dršku. Krastavčiče oprati i odseći deo gde su drškice. Poredjati u burence pola paprike i na nju dodati malo listova celera. Ubaciti sve krastavčiće pa odozgo ostatak paprike, dodati opet celera i malo bibera.
U lonac sipati tri litra vode i dodati 1 litar sirćeta alkoholnog 3:1.
Za ovu meru paprike potrebno vam je oko 10 litara vode.
Znači sipati u vodu 250 gr soli i oko 2,5 l sirćeta. Obavezno probati da li je slano i kiselo.
Ako vam je prekiselo dodati malo vode, ako je neslano dodajte još soli, sve po ukusu. Ubaciti konzervans i vinobran, dobro izmešati i naliti. Staviti plastični obruč i kamen ili pak sipati u kese vodu i dobro je zatvoriti aparatom i pritisnuti. Posle 7 dana je pogledati pa je doliti jer će paprika upiti tečnost . Može stajati do sledeće turšije…Hrskava, fantastična. Napomena: U turšiju možete dodati karfiola, šargarepu, kisele jabuke, zeleni paradajz, ljute papričice i td..https://www.youtube.com/watch?v=Ha3CF0YKbt4