&nb src=“https://media-ps.rs/wp-content/uploads/2017/09/sampita_700-600-x-350.jpg“ />
RECEPT DANA-Slatka ŠAMPITA !!!
- Izvor: Ž.P.
20/09/2017
Sastojci
ZA KORU
6 žumanaca, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 6 kašika mleka, 6 kašika ulja,1 mala kašika praška za pecivo.
ŠAM
6 belanaca,24 kašike šećera,malo manje od 1 dl vode,prstohvat soli.
1. Prvo napraviti koru. Umutiti žumanca sa šećerom u penastu masu, dodati, mleko, ulje, brašno i pzp. U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brašnom i peći oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20. Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu.
2. Za šaum, staviti šećer u šerpu, dodati vodu i staviti da se kuva. Dok provri smanjiti na najmanju temperaturu.
Dok se voda kuva umutiti belanca u čvrst sneg, dodati so i nastaviti mutiti. Dotle je šećer sa vodom provreo…
Lagano dodavati vreo šećer u čvrst sneg-NE ODJEDNOM…na pocetku po 2-3 kašike, kasnije povećavati i tako dok se ne potroši sva tečnost.
3. Nastaviti mutiti na najvećoj jačini/brzini 10 min. Proveriti kašikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kašike, već stoji čvrsto.
4. Na ohladjen biskvit staviti šam i poravnati, posuti sa čokoladom u prahu, a i ne mora…. Staviti u frižider da se ohladi.
Izrezati odmah,pre nego što ode na hladjenje. Količina jaja se može povećavati po želji…Na 1 belance idu 4 kašike šećera.