26/02/2021
[views]
Jafa keks je omiljeni slatkiš mnogih od nas, a u pripremi poslastica daje poseban ukus.
- Za crnu koru:
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/ 2 kesice praška za puding od čokolade
- 1 kašičica praška za pecivo
- Za svetlu koru:
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/ 2 kesice praška za puding od vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- Sastojci za fil:
- 700 ml mleka
- 10 kašika šećera
- 6 kašika gustina
- 250 grama margarina
- 1 kutija jafa keksa
- 100 grama bele čokolade
- 3 kašike belog dela eurokrema
- 3 kašike crnog dela eurokrema
- kašika nekolikodžema od šljiva
- Za dekoraciju:
- 2 kesice šlaga
- malo rendane čokolade
- Umutiti posebno belanca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Zatim umutiti žumanca sa 5 kašika šećera, pa obe smese sastaviti. Dodati brašno, puding i prašak za pecivo. Smesu kašikom ujednačiti, istresti u pleh obložen pek-papirom i peći oko 20 minuta na 180 C. Pečenu koru, zajedno sa papirom, dok je još topla, uviti u rolat.
- Postupak ponoviti i sa žutom korom, samo umesto pudinga od čokolade, staviti puding od vanile.
- U šerpu na šporetu sipati mleko i dodati mu šećer, pa promešati. Posebno razmutiti gustin sa malo vode i sipati u uzavrelo mleko, uz neprestano mešanje, dok smesa ne postane gusta. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno umiksati omekšao margarin i smesu podeliti na dva dela. U prvi deo staviti crni eurokrem i jafa keks isečen na sitne komade. U drugi deo staviti beo eurokrem i otopljenu i prohlađenu belu čokoladu. Zatim odmotati obe kore i odvojiti ih od papira pažljivo.
- Staviti na poslužavnik crnu koru, na nju naneti beo fil.
- Preko belog fila, staviti žutu koru, premazati je pekmezom od šljiva, pa preko pekmeza naneti crni fil (malo više od polovine, a ostatak odvojiti za premazivanje celog rolata).
- Obe kore lagano uviti u rolat. Odvojenim delom fila premazati ceo rolat, a onda naneti šlag i dekorisati po želji.