- Autor, foto :Dragana Marinković
07/12/2020
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra i traje do Božića. Zato smo rešili da podelimo sa vama jedan recept posne torte koja je kremasta, lagana i brzo se sprema. Može se napraviti i mrsna, potrebno je posne sastojke zameniti mrsnim.
Potrebno je: KORA:300g mlevene posne plazme 100g rastopljenog margarina 100ml posnog mleka 3 kašike šećera u prahu BELI FIL 1:400ml biljne slatke pavlake 3 kašike šećera u prahu 5 kašika posnog mleka u prahu BELI FIL 2:400 ml biljne slatke pavlake 3 kašike šećera u prahu VOĆNI FIL:450g zaleđenih višanja 100ml vode 3 kašike šećera 1 kesica želatina
PRIPREMA:Najpre se priprema voćni fil kako bi se ohladio dok se spremi kora i beli fil. Prokuvati voće sa šećerom i vodom. Kada je voće prokuvano sipati kesicu želatina, promešati i skinuti sa ringle. Zatim se priprema kora. Sjediniti mlevenu plazmu, šećer u prahu, margarin i posno mleko (upustvo za pripremu se nalazi na pakovanju). Staviti u kalup prečnika 28 cm koji je prethodno premazan uljem. Sledi priprema belog fila. Najlakše je da se odjednom umuti 800ml slatke pavlake i pred kraj mućenja dodati 6 kašika šećera u prahu. Ako neko voli više ili manje slatko može povećati ili smanjiti količinu šećera u prahu. Fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati mleko u prahu i još malo umutiti. Na koru staviti beli fil 1, zatim voćni fil i na kraju beli fil 2. Na kraju spremiti ganače. Izlomiti crnu čokoladu i na ringli kuvati sa slatkom pavlakom. Masa treba da proključa ali da ne provri. Ohladiti ganače i preliti preko torte. Torta se može ukrasiti po želji.