18/06/2020
[views]
Lenja pita sa višnjama, sastojci za testo:
- dve kašike masti,
- 1 jaje,
- jedno žumance,
- 5 kašika kristal šećera,
- 4 kašike mleka,
- 350 g brašna i
- prašak za pecivo.
Lenja pita sa višnjama, sastojci za fil:
- 500 g višanja,
- 1 vanilin šećer,
- šećer po ukusu (ja sam stavila 4 kašike šećera) i
- 1 kašika griza.
Lenja pita sa višnjama, priprema:
- Sve sastojke za testo sjedinite: mast, jaje, žumance, šećer, brašno i na kraju, prašak za pecivo. Testo treba da bude takvo da se ne lepi za prste. Testo ostavite u frižider da se malo ohladi.
- Višnjama dodajte šećer, vanilin šećer i griz.
- Tepsiju podmažite i pospite brašnom.
- Testo podelite na dva jednaka dela, razvucite ga između dva najlona ili celofana.
- Tepsiju malo podmažite i pospite brašnom.
- Donju koru stavite u tepsiju i izbockajte viljuškom, pa po njoj ravnomerno rasporedite fil od višanja, prekrijte drugom korom.
- Stavite pitu u zagrejanu rernu na 180°C da se peče oko 30 minuta, odnosno dok lepo ne zarumeni.
- Kad se ohladi pitu možete posuti šećerom u prahu.