&nb src=“https://media-ps.rs/wp-content/uploads/2017/10/somy-600-x-399.jpg“ />
RECEPT DANA-FILETI soma i ukusni preliv !!!
- Izvor recepti.com
11/10/2017
- POTREBNO JE
- 2 veća fileta soma
- 1/2 limuna – sok
- 2 čena belog luka
- 2 dl kisele pavlake
- 1/2 kašičice aleve paprike
- 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
- po ukusu soli
- po ukusu bibera
Filete soma po potrebi odlediti, oprati, dobro ocediti i posušiti papirnim ubrusom.
Posoliti ih po ukusu, posuti biberom i sitno iseckanim belim lukom, malo poprskati limunovim sokom, pa ih staviti u posudu, poklopiti i vratiti u frižider da odstoje 15 minuta.
Preliv pripremiti na sledeći način: pavlaku umutiti viljuškom, dodati alevu papriku, malo soli, sitno iseckan peršunov list, preostali limunov sok i sve dobro izmešati. Vatrostalnu posudu ili „djuvečaru“ obložiti alu folijom, staviti filete soma, preliti prelivom, preko staviti papir za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni C oko 40 minuta.
Desetak minuta pred kraj pečenja skinuti papir za pečenje i ostaviti da se riba zapeče.
Služiti toplo uz krompir, ili pirinač i salatu.