05/07/2020
[views]
Sečenica, sastojci:
- 500 g brašna
- 3 kašičice soli
- 1/2 kockice kvasca
- 300 ml mlake vode
Za premaz testa:
- 2 kašike masti
- 2 kašike ulja
Fil:
- 1 jaje
- 400 g sira
Sečenica, priprema:
- U činiju sipati brašno. Dodati so i izmešati. U 100 ml mlake vode rastopiti kvasac. Dodati brašno, postepeno dodavati ostatak vode i umesiti mekano testo koje se ne lepi.
- Testo prebaciti na radnu površinu. Podeliti na 10 lopitica. Svaku oblikovati i posuti brašnom.
- Mast i ulje rastopiti. Uzimati po 2 loptice. Rastanjiti prvu lopticu (veličine plitkog tanjira) premzati je mesavinom masti i ulja. Rastanjiti drugu lopticu i staviti preko prve. Ostaviti sa strane.
- Ponoviti postupak sa preostalim lopticama tako da se dobiju 5 kora.
Fil:
- Umutiti jaje i dodati sir. Izmešati. Fil podeliti na 4 dela.
- Tepsiju (28 cm) podmazati. Uzeti prvu koru, razvući je po veličini tepsije. Staviti u tepsiju, preko premazati mešavinu ulja i masti i posuti 1/4 fila. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Na poslednju (završnu koru) ne stavljati fil.
- Naslaganu pitu iseći oštrim nožem na parčad.
- Prekriti pitu krpom i ostaviti da naraste oko 15 minuta.
- Rernu uljučiti da se zagreje na 200 C.
- Naraslu pitu premazati mešavinom ulja i masti i staviti u zagrejanu rernu da se peče 15 mnuta na 200 C. Zatim smanjiti na 180C i peći jos oko 15 minuta.
- Pečenu pitu prekriti krpom da se malo prohladi.
- Zatim poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili pavlaku!
- Uživati u lepom ukusu domaće sečenice!