RECEPT DANA-Domaća SEČENICA !!!

05/07/2020

[views]

Sečenica, sastojci:

  • 500 g brašna
  • 3 kašičice soli
  • 1/2 kockice kvasca
  • 300 ml mlake vode

Za premaz testa:

  • 2 kašike masti
  • 2 kašike ulja

Fil:

  • 1 jaje
  • 400 g sira

Sečenica, priprema:

  • U činiju sipati brašno. Dodati so i izmešati. U 100 ml mlake vode rastopiti kvasac. Dodati brašno, postepeno dodavati ostatak vode i umesiti mekano testo koje se ne lepi.
  • Testo prebaciti na radnu površinu. Podeliti na 10 lopitica. Svaku oblikovati i posuti brašnom.
  • Mast i ulje rastopiti. Uzimati po 2 loptice. Rastanjiti prvu lopticu (veličine plitkog tanjira) premzati je mesavinom masti i ulja. Rastanjiti drugu lopticu i staviti preko prve. Ostaviti sa strane.
  • Ponoviti postupak sa preostalim lopticama tako da se dobiju 5 kora.

Fil:

  • Umutiti jaje i dodati sir. Izmešati. Fil podeliti na 4 dela.
  • Tepsiju (28 cm) podmazati. Uzeti prvu koru, razvući je po veličini tepsije. Staviti u tepsiju, preko premazati mešavinu ulja i masti i posuti 1/4 fila. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Na poslednju (završnu koru) ne stavljati fil.
  • Naslaganu pitu iseći oštrim nožem na parčad.
  • Prekriti pitu krpom i ostaviti da naraste oko 15 minuta.
  • Rernu uljučiti da se zagreje na 200 C.
  • Naraslu pitu premazati mešavinom ulja i masti i staviti u zagrejanu rernu da se peče 15 mnuta na 200 C. Zatim smanjiti na 180C i peći jos oko 15 minuta.
  • Pečenu pitu prekriti krpom da se malo prohladi.
  • Zatim poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili pavlaku!
  • Uživati u lepom ukusu domaće sečenice!


Kuvar 1 300x140(1)
Kuvar2 300x140(2)

OSTALI RECEPTI KLIK OVDE

RECEPT DANA