BERBA VIŠANJA U POMORAVLJU!!!

17. јуна 2017.

Berba višanja otpočela je u Pomoravlju. Iako ovaj kraj nije bio pogođen gradom niske temperature su uticale na rodnost jer su se desila izmrzavanja prilikom cvetanja. Voćari u Pomoravlju nadaju se prognoziranoj ceni za višnje u iznosu od 70 dinara po kilogramu.

Siniša Aleksić iz Starog sela kod Jagodine već osam godina ima zasade višnje. Ove godine njegov višnjik od skoro hektar i po nije zahvatio grad. Ipak mraz koji je pogodio ovaj kraj kada su višnje bile u fazi cvetanja ostavio je posledice na rodnost pa će prinos biti nešto manji od očekivanog.

„Dosta loše jer smo u cvetanju imali sneg i hladnoću. Imamo stabla gde nema višanja uopšte. Ovaj zasad je opstao jer je na brdu. Bilo je i bolesti pa je zbog toga bilo i više zaštite i do dva puta više nego u normalnijim uslovima. Morali smo da radimo zaštitu da bismo očuvali plod i stabla za sledeću godinu. Isplati se raditi višnju, da se ne isplati ne bismo je ni radili. Da sam bio pametan posadio bih zasade i pre 20 godina kada su ljudi i sadili i bolje bih prošao nego sad“, kaže Siniša Aleksić, voćar, Staro selo, Jagodina.

Voćari u Pomoravlju otpočeli su sa berbom višanja. Momčilo Todorović organizovao je svoje prijatelje i komšije iz sela da pomognu u berbi. Očekuje od šest do sedam kilograma višanja po stablu.

„Ja sam zadovoljan s obzirom da je prošle godine prvi put ovaj zasad dao rod. Ove godine je rod bolji ali bio i još bolji da nije bilo mraza ovog proleća. Ipak i sa njim sam zadovoljan jer mraz kod mene nije previše oštetio voćkice i sam rod, mada bi rod za jednu trećinu bio bolji da nije bilo mraza. Cenu još uvek ne znamo jer pričaju da će biti 70, 80 dinara ali videćemo kada višnje predamo na otkupu“, kaže Momčilo Todorović,  voćar, Staro selo, Jagodina.

Sve više voćara u Pomoravlju odlučuje se upravo za višnju pa se povećao i broj novih mladih zasada. Brdski kraj sa mnogo sunčanih dana odgovara višnji pa je i kvalitet zagarantovan.

Višnja je uvek bila atraktivna voćna kultura. Jedno vreme je bila u padu međutim primetno je zadnjih godina da se obnavljaju stari zasadi višanja i da se sade novi. Samu sadnju višnje diktira cena i uslovi plaćanja. Cena je poslednjih godina bila stabilna, otkup je dobar i sve to je uticalo da se mnogi poljoprivredni proizvođači vrate ovoj voćnoj kulturi. Najveći proizvođač u Evropi je Poljska i rodnost u Poljskoj diktira često cenu i kod nas. Mislim da će ove godine višnja biti oko 70 do 100 dinara po kilogramu“, kaže Miroslav Cvijetić, agronom i samostalan saradnik gradonačelnika Jagodine.

Lokalna samouprava u Jagodini dokupila je dodatnih 48 protivgradnih raketa pa je ove godine grad zaobišao pomoravski okrug a voćari su uspeli da zaštite svoje plodove do berbe.

  • BERBA VIŠANJA U POMORAVLJU!!!

    Ceo tekst ovde

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

RAZNO