Zlatibor je planina koja pleni lepotom-O utiscima, planovima i uspesima, razgovarali smo sa Vladimirom Živanovićem dir.TO Zlatibor

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Darija Petrović

Zlatibor je planina koja pleni lepotom. Tokom turističke sezone, a i van nje, Zlatibor se može pohvaliti velikom posećenošću turista. O utiscima, planovima i uspesima, razgovarali smo sa Vladimirom Živanovićem, direktorom turističke organizacije Zlatibor.

Foto: privatna arhiva

Darija Petrović: Za početak, zamolila bih Vas da izdvojite događaje koji su obeležili 2022. godinu.

Vladimir Živanović: Gosti svoj boravak na Zlatiboru mogu upotpuniti mnogobrojnim manfestacijama. Jednom novom manifestacijom počela je i 2022. godina: to je “Zlatofest“, događaj za decu koji im je u pet dana kroz pesmu i igru pružio zanimljiva znanja i sjajan provod. Potom je krajem aprila, u organizaciji opštine Čajetina, Turističko-rekreativnog kompleksa ‘’Zlatibor’’, Turističke organizacije Zlatibor, Sportskog centra Čajetina i Sportskog saveza Čajetina, održan prvi međunarodni fudbalski turnir „Zlatibor kup“ koji je okupio preko 90 ekipa sa 1.000 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije i BiH. Dok je već u maju Zlatibor bio domaćin “Sportskih igara mladih” koje predstavljaju najveću manifestaciju amaterskog sporta za decu i omladinu na ovim prostorima, sa ciljem promocije zdravog načina života i prijateljstva.

Tog istog meseca ovde je organizovana prva trka Svetskog šampionata u motociklizmu (prvi put u Srbiji), a deo je najjačeg Svetskog takmičenja za hard enduro motocikle. Tokom juna Zlatibor je bio domaćin fudbalskog turnira ‘’Kup prijateljstva“. U oktobru je ovde održan košarkaški turnir regionalne ABA 2 lige. Susreti u turizmu na najposećenijoj planini Srbije nisu retkost, a Zlatibor je bio domaćin turističkim organizacijama gradova Kraljeva, Višegrada, Budve i Herceg Novog, koje su na najposećenijoj planini Srbije predstavili letnje ponude svojih destinacija. Tada je sa pojedinim turističkim organizacijama ozvaničena saradnja. Nedavno je, sa ciljem formalizacije dosadašnje i intenzivnije buduće međusobne saradnje, svečano potpisan Protokol o saradnji između Turističke organizacije Zlatibor i Turističke organizacije grada Trebinja. ‘’Zlatiborsko kulturno leto’’ sa preko 50 dešavanja Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina i 2022. godine su tokom jula i avgusta organizovali tradicionalnu manifestaciju “Zlatiborsko kulturno leto” sa raznovrsnim sadržajima.

Ovi programi značajno su doprineli uspehu minule turističke sezone na najposećenijoj planini Srbije. Kao i svake godine “Kulturno leto” su ovde obeležili koncerti poznatih estradnih umetnika iz zemlje i regiona, kulturno-umetničkih društava, hora, klasične muzike, trubačkih orkestara, kao i pozorišne predstave na otvorenom, predstave za najmlađe, razne animacije za decu i odrasle.

Bogatim i sadržajnim programom sa preko 50 organizovanih događaja u okviru te letnje manifestacije Turistička organizacija Zlatibor još jednom je opravdala poverenje više od 100.000 posetilaca “Zlatiborskog kulturnog leta 2022.“. Promocija letnje ponude u 20 većih gradova Bogata ponuda Zlatibora predstavljena je krajem marta na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, najznačajnijoj turističkoj manifestaciji jugoistočne Evrope. Potom je 13. maja otpočela promocija Zlatibora po gradovima Srbije. Najava letnje sezone bio je cilj ovih predstavljanja, koja su organizovana u preko 20 većih gradova Srbije. Time je, pod sloganom ‘’Zlatibor tvoj pravi izbor“, Turistička organizacija Zlatibor najavila letnje sadržaje na glavnim gradskim trgovima i sve zainteresovane posetioce upoznala sa ponudom najposećenijeg planinskog centra Srbije. Tokom maja održana je uspešna promocija Zlatibora u Trebinju, gde su predstavnici TOZ stanovnike Trebinja upoznali sa brojnim sadržajima, atrakcijama i aktivnostima, kao i ponudom smeštaja. U tom periodu “Zlatiborska zelena tura” predstavljena je na Sajmu korišćenih vozila u Beogradu, kao i u na Sajmu automobila u Nišu. Aktivna promotivna kampanja Turističke organizacije Zlatibor nastavila se i van granica Srbije.

Tokom 8. i 9. jula ponuda Zlatibora promovisana je u nekoliko gradova Crne Gore, čime je ujedno najavljena letnja turistička sezona i program ‘’Zlatiborskog kulturnog leta’’. U avgustu Turistička organizacija Zlatibor bila je učesnik sajma u Ugljeviku (BiH). Sledećeg meseca predstavili smo našu gastronomsku ponudu na manifestaciji “Gastro karavan” održanoj u Zaječaru, kao i na “Festivalu srpske trpeze” u Beogradu. Zatim su na „Danima turizma“ u Nišu prisutnima prikazani glavni sadržaji ‘’zlatne planine’’.

Turistička organizacija Zlatibor pridružila se manifestaciji obeležavanja svetskog dana turizma koji je ove godine obeležen na Adi Ciganliji 27. septembra. Tokom oktobra učestvovali smo na Beogradskom turističkom i MICE forumu koji je okupio najznačajnija imena u oblasti turizma našeg regiona. Zapažen nastup Zlatibora upriličen je na 53. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, gde je ‘’Gold gondola’ nagrađena Velikom zlatnom medaljom. Takođe, Turistička organizacija Zlatibor učestvovala je i na šestoj konferenciji TO regije “Zapadna Srbija”. Kulturni centar Zlatibor doprineo snažnom razvoju kulture Tokom ove godine u galeriji Kulturnog centra održano je 14 raznovrsnih izložbi. Izlagani su radovi klasičnog slikarstva, kao i moderna i apstraktna umetnost. U galeriji je postavljena i stalna izložba Milića od Mačve u vidu šest izloženih dela u originalnim ramovima. U ovoj oazi umetnosti upriličeno je otvaranje 6. Međunarodnog simpozijuma “Slikarske duše Istoka” gde je učestvovalo 19 umetnika iz Srbije, Crne Gore i Nemačke. Kulturni centar je već postao mesto redovnog održavanja “Međunarodnog festivala sportskog filma”, “Pesničkih vatri zlatiborskih“, “Festivala folklora veterana”, “Vidovdanskih kulturnih svečanosti” i drugih zlatiborskih događaja sa višegodišnjom tradicijom. Ovde je veliki broj posetilaca uživao i u bioskopskim projekcijama. Da su rezultati posvećenog rada Kulturnog centra Zlatibor primećeni, svedoči i priznanje “Kapetan Miša Anastasijević” dobijeno za prezentaciju kulturne i turističke ponude, povodom izuzetno uspešnog rada tokom 2021. godine.

D. P. : Da li ste zadovoljni posećenošću Zlatibora u 2022. godini?
V. Ž. : Kad se u susret Novoj 2023. vratimo na godinu koja prolazi, možemo biti veoma zadovoljni postignućima zlatiborskog turizma. Ne samo po izuzetnoj posećenosti i povećanom broju noćenja, nego i po novim atraktivnim sadržajima, unapređenoj ponudi, liderskom mestu ‘’zlatne planine’’među turističkim centrima. Ponosno smo započeli 2022. godinu. Bili su to počeci koji obećavaju, a kasnije se to i potvrdilo. Na Zlatiboru je tada Novu godinu dočekalo preko 50.000 ljudi, kako porodičnih gostiju (nama uvek vernih) tako i mladih. Tri novogodišnja koncerta na Kraljevom trgu besplatna za posetioce, koja su obezbedili opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, bila su izuzetno posećena. Hoteli, restorani, zabavni parkovi ispunjeni su gostima, uz bogate programe u prijatnom ambijentu. To, ipak, nije bio samo kratkotrajni uzlet “zlatne planine“. Odlična posećenost se nastavila u svim periodima godine, Zlatibor je postao destinacija koja više nema karakter sezonskog poslovanja. Svaka sezona, praznici, raspusti sada donose nove rekorde u broju turista na Zlatiboru. Ova planina time potvrđuje svoj visok turistički renome i lidersko mesto među planinskim destinacijama u Srbiji. A da je ova destinacija vrlo posećena govore podaci na uzorku Turističke organizacije Zlatibor, prema kojima je u prvih 10 meseci 2022. zabeležen porast broja noćenja od 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Znatan porast je evidentiran u mesecu oktobru od čak 54 odsto.

D. P. : Gold gondola je biser Zlatibora. Da li nam možete otkriti nešto više o njoj?
V. Ž. : Posebnu zaslugu uspehu zlatiborskog turizma daje “Gold gondola“, najveće ulaganje opštine Čajetina, koja je za oko dve godine rada potvrdila da donosi ključni iskorak. Ona sa devet kilometara najduže i najsavremenije vazdušne trase beleži izuzetnu posećenost. U ovom neprocenjivom pogledu sa visina na “zlatnu planinu” tokom vožnje Gold gondolom od otvaranja (januar 2021.) uživalo je preko 400.000 turista. Predstavlja jedan od najmodernijih projekata koji je postavio nove standarde turizma, ne samo kod nas nego i u svetu. Spaja turistički centar Zlatibor sa skijalištem na Torniku gde su vrhunske skijaške staze, ukupno devet kilometara staza povezanih jednom šestosednom žičarom i s dva ski-lifta. Od ove zimske sezone ovaj moderni projekat pruža nesvakidašnji doživljaj vožnje, kada će posetiocima tokom cele zime biti dostupan jedinstven “branč u vazduhu“ – lagani tradicionalni zlatiborski obrok u kabinama. Vožnju od centra Zlatibora do vrha Tornik posetioci će moći da upotpune uživanjem u ukusima autentičnih domaćih pića, kao i slatkih i slanih specijaliteta zlatiborskog kraja. Nova usluga dodatno će ulepšati vožnju najdužom gondolom na svetu i dati joj dozu ekskluzivnosti. Ova zanimljiva ponuda u skladu je sa vrednostima koje neguje “Gold gondola“ – unapređenje razvoja zajednice, promocija zdravih stilova života, očuvanje tradicije i kulture našeg kraja kroz gastronomiju i uživanje u novim atrakcijama na jedinstvenoj gondoli.
D. P. : Koliko posetilaca se očekuje za praznike i da li su svi smeštajni kapaciteti popunjeni?
V. Ž. : Zimska sezona je na pragu i mi smo kao destinacija prilično spremni za predstojeću zimu. U fokusu je aktivan odmor i ukoliko vremenski uslovi dozvole zimski sportovi, sankanje, skijanje, ski-škole, planinarenje, pešačenje u zimskom ambijentu. Uz poznate vrlo posećene lokalitete, izuzetnu gastronomsku ponudu, kao i 10 organizovanih dnevnih izleta po okolnim mestima. A interesovanje gostiju veliko je i za zimu. Ne samo za novogodišnje praznike, nego i tokom Božića, pravoslavne Nove godine, celog zimskog raspusta ovde će boraviti veliki broj turista, uz popunjenost kapaciteta od preko 90 odsto.

D. P. : Da li nam možete otkriti neke ciljeve za 2023. godinu?
V. Ž. : Stalno unapređenje turističke ponude zadatak je koji Turistička organizacija Zlatibor svake godine stavlja na listu prioriteta i redovno ga ispunjava. Takvo posvećeno delovanje nastavljamo i tokom 2023. godine. Uz taj i stalni cilj kontinuiranog poboljšanja kvaliteta usluge na Zlatiboru, verujemo da ćemo u narednom periodu ostvariti još bolje rezultate i pomeriti granice kada je reč o zlatiborskom turizmu, koji u 2023. obeležava 130. godišnjicu postojanja. Turistički uspon rezultat je napora vrednih Zlatiboraca koji generacijama, već duže od jednog veka, predano rade na uređenju turističkog Zlatibora. Savremeni turistički centar obiluje sadržajima koji upotpunjuju boravak turista. Stalna ulaganja, uređenje centra i okoline Zlatibora, izgradnja novih sadržaja, atrakcija i turističkih lokaliteta, prilagođavanje različitim kategorijama turista zadaci su koje opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor svake godine stavljaju na listu prioriteta. Takvo posvećeno delovanje nastavljamo i u ovoj godini. U skladu sa takvim radom, i stalnim ciljem kontinualnog poboljšanja kvaliteta usluge na Zlatiboru, verujemo da ćemo ostvariti još bolje rezultate i svakako pomeriti granice kada je turizam na Zlatiboru upitanju.
D. P. : Po statistici, ko više posećuje Zlatibor, domaći ili strani gosti?
V. Ž. : Veliki udeo u održavanju visokog turističkog prometa imaju pre svega domaći gosti. Dok su tu i gosti iz regiona, Republike Srpske, Crne Gore, ali nas raduje povećanje broja gostiju iz zapadnih zemalja. Zahvaljujući auto-kampu, Zlatibor posećuju turisti iz Holandije, Belgije, Češke. Primetan je veći broj turista iz Rumunije, a ima ih i iz arapskih zemalja. Strani gosti čine 30 % od ukupnog broja gostiju.

D. P. : Kada stranci posete Zlatibor, čime budu oduševljeni?
V. Ž. : Zlatibor se već godinama predstavlja kao jedinstvena destinacija koju karakteriše raznovrsnost turističke ponude za boravke gostiju svih uzrasta, ujedno i kao najposećenija planina Srbije koja turiste sve više privlači, među kojima je veliki udeo i stranih turista. Zlatiborski sadržaji su svima privlačni i uglavnom poznati, ovo je turističko mesto vrhunskog smeštaja, najboljeg provoda, biranih programa. Turisti uživaju na obnovljenom Kraljevom trgu, pored jezera u centru i dinamičkog spektakla koji omogućava mulitmedijalna fontana. Oduševljavaju ih poznati zlatiborski lokaliteti: Stopica pećina, Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu, vodopad u Gostilju, Dino i Avantura park s mnoštvom sadržaja za decu, kao i zabavno tematski park „El Paso City“ koji je nedaleko od turističkog centra spojio duh Zapada sa autentičnim vrednostima našeg kraja. Dok je u fokusu interesovanja najduža panoramska gondola na svetu „Gold gondola“. Ona daje posebnu vrednost turističkoj ponudi „zlatne planine“ koju strani turisti itekako prepoznaju. Za sve ljubitelje aktivnog odmora tu su pešačke staze koje posetiocima otkrivaju netaknutu prirodu Zlatibora.

Omiljena relacija za šetnju na Zlatiboru je „Staza zdravlja“, koja vodi od centra Zlatibora do čuvenog spomenika na Šumatnom brdu. Bez velikih uspona, lagana za hodanje, sa usputnim klupicama za odmor i nekoliko letnjikovaca na vrhu pravo su mesto da se udahne “ruža vetrova”. Nezaobilazne staze za šetnju su I do okolnih vidikovaca: Oko, Obadovo brdo, Gradina, vrh Čigota… Dok tokom svakog dana turisti mogu uživati I u neprocenljivom pogledu na “zlatnu planinu” sa visina tokom vožnje zlatiborskom Gold gondolom. Zlatibor je omiljena destinacija brojnih turista jer pruža idealne uslove za aktivan odmor u prirodi i zabavu za celu porodicu. Tokom proteklih godina postao je sinonim I za pravo uživanje u spa i wellness sadržajima koji su sastavni deo ponude većine zlatiborskih hotela. Oni su svoja vrata otvorili i trećim licima, pa se spa opuštanju mogu prepustiti i turisti koji nisu gosti hotela. U idealnoj kombinaciji planinskog odmora i spa uživanja pronalaze sve što je potrebno za relaksaciju i fizički oporavak. Najposećenija srpska planina se pored mnoštva atrakcija i aktivnosti može pohvaliti i neverovatnim gastronomskim specijalitetima po kojima je poznat ceo kraj. Na planini se nalazi veliki broj restorana koji predstavljaju pravo mesto za ljubiitelje dobrog ukusa I autentičnih zlatiborskih jela, ali I modernih specijaliteta.
D. P. : Koja su najposećenija mesta na Zlatiboru?
V. Ž. : Turisti najčešće uživaju i u turističkom centru Zlatibora , obnovljenom Kraljevom trgu gde se nalazi preuređeno zlatiborsko jezero sa jedinstvenom multimedijalnom fontanom. Sa svojim savremenim zvučnim, svetlosnim i laserskim efektima, koja predstavlja atrakciju za ponos najposećenijoj planini. Izuzetnu posećenost beleži i najduža panoramska gondola na svetu koja je predstavljena i u emisiji svetski poznatog programa Nacionalne geografije. Zlatibor kao lider među planinskim destinacijama u Srbiji posetiocima pruža mogućnost da se upoznaju sa mnoštvom lokaliteta kako na Zlatiboru, tako i u okolini planine koja predstavlja pravi raj za rekreaciju i uživanje. Gosti mogu provesti I do 10 dana na Zlatiboru uz potpuno različite sadržaje koje ova destinacija nudi. Jednodnevni izleti se organizuju svakodnevno u okviru turističkih agencija koje se nalaze u samom centru Zlatibora. Tokom njih turisti imaju priliku da otkriju srce zlatiborske tradicije (muzej Staro selo Sirogojno, svet avanture (Dino I Avantura park), duh Zapada koji je spojen sa autentičnim vrednostima našeg kraja (El Paso City), I druga mesta u skladu sa svojim
interesovanjima.
D. P. : Da li je otvorena ski sezona?
V. Ž. : “Ski opening“ na Torniku bio je planiran krajem decembra, međutim vremenski uslovi to nisu dozvolili. Mi se ipak nadamo još jednoj uspešnoj zimskoj sezoni u Ski-centru “Tornik“, koji se nalazi na samo devet kilometara od centra prestonice srpskog turizma. Tu su vrhunski skijaški tereni, ukupno devet kilometara staza povezanih jednom šestosednom žičarom i s dva ski-lifta. Pored ovih instalacija u ski-centru se nalazi tjubing staza, kao i pokretna traka koja služi za obuku dece i skijaša početnika. “Tornik“ uz skijanje posetiocima
nudi i adrenalinsku zabavu na bobu na šinama, kao i zabavni park.
D. P. : Za kraj, šta biste poželeli našim čitaocima, a vašim posetiocima za predstojeće praznike?
V. Ž. : Želimo svima srećne novogodišnje i božićne praznike. Zlatibor je postao omiljena turistička destinacija tokom svakog godišnjeg tako da tokom Nove 2023. godine našim posetiocima želimo da se lepo odmore, dožive prijatne trenutke, pre svega dobro i kvalitetno provedu sa svojom porodicom, decom i prijateljima. Da uživaju u lepotama Zlatibora, netaknutoj prirodi, opuštajućoj atmosferi i prijatnim uspomenama koje želimo da ponesu sa Zlatibora kao najlepši suvenir. Planina Zlatibor je biser naše lepe Srbije. Turisti su očarani lepotama ove planine, što dokazuje retrospektiva godine. Nadamo se da će u 2023. godini, turistička sezona biti još uspešnija i da će turista biti sa svih strana sveta. Turističkoj organizaciji se zahvaljujem na saradnji i želim im uspešnu novu godinu.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

ODMORI U SRBIJI SRBIJA GRADOVI