MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

NA KAFI SA – Danijelom i Zoranom Radonjićem (KUD “Arbašević”) !!!

  • Autor / foto: Danijela Stojanović

Hladan severac nije uspeo da odloži prijatnu kafu razgovorušu sa Zoranom Radonjićem, osnivačem i koreografom KUD “Abrašević” u Paraćinu.

D: Na samom početku da čestitam na fenomenalnom nastupu za prvi rođendan i na ulasku u udruženje “Abrašević”. Reci mi kada si napravio svoje prve folklorne korake?
Z: Hvala puno na čestitkama. Folklorom se bavim od svoje sedme godine, a prve korake sam naučio u folklornom klubu sela Lučina. Zatim sam prešao u KUD “Moravac” u Ćićevcu gde sam igrao narednih 10 godina, a zatim i u kruševački KUD “14.oktobar”…
D: Svoju ljubav prema folkloru ne pokazuješ samo igrom već i osnivanjem kulturno umetničkih društava.
Z: Tačno. Osnovao sam KUD “Mladost” u Makrešanu, “9.avgust” u Lučini, “Vitoševac” u Vitoševcu, “Vidovdanski vez” u Smilovcu i trenutno najuspešniji “Spasovdanski vez” u Drenovcu. 

D: Osnovao si i FA “Abrašević” gde si i koreograf.
Z: “Abrašević” sam osnovao 2014. ali je poplava ubrzo prekinula naš rad. Nastavili smo sa radom 2017. u mz “Tekija” , a zbog velike zainteresovanosti dece SO Paraćin nam je omogućila održavanje proba 2 puta nedeljno i u mz “XI kongres”. Inače sa decom imamo veoma uspešnu saradnju. Naši najmlađi članovi imaju po 6 godina.
D: Reci mi nešto više o festivalu “Širi kolo naokolo”.
Z: To je međunarodni festival folklora koji sam pokrenuo. Pokrovitelj je SO Paraćin. Održava se zadnjeg vikenda u avgustu i traje 2 dana. Prvog dana učestvuju deca do 14 godina a drugog odrasli. 2017. je učestvovalo 27 društava.
Bira se najlepši folklorni par i nadigravanje u parovima. U takmičarski deo takođe spada izvođenje narodnih i izvornih pesama. Folklor je na festivalu revijalnog karaktera.Još da dodam da se festival održava na letnjoj pozornici u Tekiji.

D: Kakvi su planovi za dalje?
Z: Što se festivala tiče u planu je uvođenje tradicionalnih sportskih igara npr bacanje kamena s ramena, navlačenje konopca i slično.
Takođe je u planu i gostovanje u “Žikinoj šarenici”.
D:Organizujete uskoro i takmičenje harmonikaša?
Z: Da, to je prvo takmičenje harmonikaša koje organizuje KUD “Abrašević”. Biće održano 10.03. u domu kulture u Tekiji. Zainteresovani za učešće mogu se prijaviti na br
067/ 722-33-44
D: Kakva je zainteresovanost mladih za tradiciju danas?
Z: Veoma velika, tu su iz ljubavi prema igri i tradiciji. Zbog nastupa dosta putujemo i obilazimo gradove Srbije što je mladima takođe privlačno. 2017. smo imali oko 30 nastupa.
D: Jako mi je drago što sam upoznala osobu koja tradiciju neguje srcem. Želim “Abraševićima” još više članova i nastupa. I hvala na odvojenom vremenu.
Z: Hvala i tebi na prijatnom razgovoru.