NA KAFI SA – Danijelom i Zoranom Radonjićem (KUD „Arbašević“) !!!

  • Autor / foto: Danijela Stojanović

23/02/2018

Hladan severac nije uspeo da odloži prijatnu kafu razgovorušu sa Zoranom Radonjićem, osnivačem i koreografom KUD „Abrašević“ u Paraćinu.

D: Na samom početku da čestitam na fenomenalnom nastupu za prvi rođendan i na ulasku u udruženje „Abrašević“. Reci mi kada si napravio svoje prve folklorne korake?
Z: Hvala puno na čestitkama. Folklorom se bavim od svoje sedme godine, a prve korake sam naučio u folklornom klubu sela Lučina. Zatim sam prešao u KUD „Moravac“ u Ćićevcu gde sam igrao narednih 10 godina, a zatim i u kruševački KUD „14.oktobar“…
D: Svoju ljubav prema folkloru ne pokazuješ samo igrom već i osnivanjem kulturno umetničkih društava.
Z: Tačno. Osnovao sam KUD „Mladost“ u Makrešanu, „9.avgust“ u Lučini, „Vitoševac“ u Vitoševcu, „Vidovdanski vez“ u Smilovcu i trenutno najuspešniji „Spasovdanski vez“ u Drenovcu. 

D: Osnovao si i FA „Abrašević“ gde si i koreograf.
Z: „Abrašević“ sam osnovao 2014. ali je poplava ubrzo prekinula naš rad. Nastavili smo sa radom 2017. u mz „Tekija“ , a zbog velike zainteresovanosti dece SO Paraćin nam je omogućila održavanje proba 2 puta nedeljno i u mz „XI kongres“. Inače sa decom imamo veoma uspešnu saradnju. Naši najmlađi članovi imaju po 6 godina.
D: Reci mi nešto više o festivalu „Širi kolo naokolo“.
Z: To je međunarodni festival folklora koji sam pokrenuo. Pokrovitelj je SO Paraćin. Održava se zadnjeg vikenda u avgustu i traje 2 dana. Prvog dana učestvuju deca do 14 godina a drugog odrasli. 2017. je učestvovalo 27 društava.
Bira se najlepši folklorni par i nadigravanje u parovima. U takmičarski deo takođe spada izvođenje narodnih i izvornih pesama. Folklor je na festivalu revijalnog karaktera.Još da dodam da se festival održava na letnjoj pozornici u Tekiji.

D: Kakvi su planovi za dalje?
Z: Što se festivala tiče u planu je uvođenje tradicionalnih sportskih igara npr bacanje kamena s ramena, navlačenje konopca i slično.
Takođe je u planu i gostovanje u „Žikinoj šarenici“.
D:Organizujete uskoro i takmičenje harmonikaša?
Z: Da, to je prvo takmičenje harmonikaša koje organizuje KUD „Abrašević“. Biće održano 10.03. u domu kulture u Tekiji. Zainteresovani za učešće mogu se prijaviti na br
067/ 722-33-44
D: Kakva je zainteresovanost mladih za tradiciju danas?
Z: Veoma velika, tu su iz ljubavi prema igri i tradiciji. Zbog nastupa dosta putujemo i obilazimo gradove Srbije što je mladima takođe privlačno. 2017. smo imali oko 30 nastupa.
D: Jako mi je drago što sam upoznala osobu koja tradiciju neguje srcem. Želim „Abraševićima“ još više članova i nastupa. I hvala na odvojenom vremenu.
Z: Hvala i tebi na prijatnom razgovoru.

NA KAFI SA - Danijelom i Zoranom Radonjićem (KUD "Arbašević") !!!

NA KAFI SA – Danijelom i Zoranom Radonjićem (KUD „Arbašević“) !!!

23/02/2018