Završen 6. Festival amaterskih pozorišta „Štap i kanap“ u Velikom Gradištu

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: V.P.

Po šesti put, Veliko Gradište i Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“, bili su centar pozorišne umetnosti okupivši pozorišne umetnike iz sveta amaterizma.

Foto: V.P.

Kroz šest festivalskih dana, od 20. do 25. septembra 2022. godine u takmičarskom programu ŠIK festivala predstavilo se četiri amaterska pozorišta iz Boljevaca, Ćuprije, Uba i Sonte.
Prvi dan Festivala otpočeo je svečanim otvaranjem od strane predsednika Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimira Štrpca. Prva predstava kojom je otpočeo takmičarski program bila je „Ne igraj na Engleze“ u režiji Bore Nenića, koju su izveli glumci BAG Teatra iz Boljevaca, dok je druga bila predstava „Top od trešnje“ u režiji Vladana Cvetkovića, a u izvođenju Gradskog pozorišta „Moravište“ iz Ćuprije.
Drugog dana na programu je bila predstava „Bajka o pozorištu“ za koju je režiju potpisao Duško Ašković, a izveli su je glumci Pozorišta „Raša Plaović“ iz Uba.
Trećeg dana Festivala i zadnjeg dana takmičarskog programa izveden je komad „Balkanski špijun“ Dramskog studija Centra za kulturu i obrazovanje iz Sonte, koji je režirao Nikola Dobrijević.
Četvrti dan Festivala bio je rezervisan za glumce pozorišta „Milivoje Živanović“ iz Požarevca, koji su revijalno izveli predstavu „Generalna proba samoubitstva“ u režiji Dragane Dande Stojanović.
Petog, pretposlednjeg dana festivala, publika je imala prilike da uživa u revijalnom nastupu poznatih i priznatih pozorišnih umetnika iz Beograda u predstavi „Škola za ljubavnike“ u režiji Bojana Stojčetovića.
Šesti i finalni dan Festivala obeležilo je svečano proglašenje i zatvaranje Festivala, nakon čega su glumci Amaterskog pozorišta „Žanka Stokić“ iz Velikog Gradišta izveli predstavu „Virus“ u režiji Bogdana Milića.

Sve predstave takmičarskog programa vrednovao je žiri u sastavu glumaca Amaterskog pozorišta „Žanka Stokić“ i to: Mirko Jenić, Nenad Mihajlović i Nenad Radević. Bez obzira na skromna sredstva koja su uložena u predstave, to nije umanjilo njihov kvalitet, već naprotiv, sve su bile visokog kvaliteta sa posebnim scenskim izrazima i izuzetnim glumačkim akterima, koji su, zajedno, dali pečat ovogodišnjim svečanostima. Žiri je imao težak zadatak da donese odluku o najbolje izvedenim pozorišnim komadima, čiji se kvalitet razlikovao u nijansama.
Po odluci žirija, dodeljene su sledeće nagrade:
Specijalna nagrada za najbolju scenografiju pripala je predstavi „Bajka o pozorištu“ Pozorišta „Raša Plaović“ iz Uba.
Predstava koja se izdvojila po scenskom izrazu je „Balkanski špijun“ Dramskog studija Centra za kulturu i obrazovanje iz Sonte.
Na Festivalu su se svojim glumačkim umećem i ulogama izdvojili pojedini glumci, kojima su dodeljene glavne i sporedne nagrade za glumačka ostvarenja. Za najbolju glavnu žensku ulogu proglašena je Mirjana Simić za ulogu Stane Protić u predstavi „Bajka o pozorištu“, dok je nagrada za sporednu žensku ulogu pripala Anji Kuruc za ulogu Danice Čvorović u predstavi „Balkanski špijun“. Za najbolju glavnu mušku ulogu proglašen je Vladimir Tadić za ulogu Danijel Guli u predstavi „Bajka o pozorištu“, a nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu otišla je u ruke Voje Raonića za ulogu Jovana Debeljačkog, takođe, u predstavi „Bajka o pozorištu“.
Po oceni žirija, za trećeplasiranu predstavu kojoj je pripala simbolična nagrada – kanap, proglašena je predstava „Top od trešnje“, Gradskog pozorišta „Moravište“ iz Ćuprije.
Drugo mesto i simbolična nagrada – štap, na ovogodišnjem Festivalu pripalo je predstavi „Ne igraj na Engleze“ BAG Teatra iz Boljevaca.
Predstava koja se u celini teatralno izdvojila od ostalih i koja je ostavila veliki utisak na publiku, bila je „Bajka o pozorištu“ Pozorišta „Raše Plaović“ iz Uba.
Po završetku svečane dodele nagrada svojim obraćanjem predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac je zatvorio ovogodišnji Festival.

Nakon protokolarnog dela programa, Amatersko pozorište Žanka Stokić“ iz Velikog Gradišta izvelo je predstavu „Virus“.
Ovogodišnji program Festivala izazvao je zainteresovanost kod publike, koja je svojim prisustvom dala doprinos Festivalu.
Opšti utisak je da je Festival uspešno realizovan, a sve zahvaljujući podršci opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja, koji su imali sluha da prepoznaju značaj jednog ovakvog festivala, u čijem je fokusu pozorišna umetnost satkana od samog amaterizma.
Festival su pomogli: STR „Pasaž“ Veliko Gradište, Apoteka „Zdravlje“ Veliko Gradište, Kompanija „Stokić“ Zatonje, Apotekarska ustanova apoteka „Altea“ Veliko Gradište, „Freon“ Veliko Gradište, ABS „Komerc“ Veliko Gradište, Dragiša Jovanović preduzetnik Veliko Gradište, Privredno društvo INPUTO DOO Veliko Gradište, Ugostiteljska radnja „Kod Tadića“ Veliko Gradište, „Ljubinje promet“ Veliko Gradište, cvećara „Kristina“ Veliko Gradište.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA