Za „Matićev šal“se prijavilo 30 mladih pesnika sa prvim zbirkama !!!

  • Autor: MEDIA PS / Narodna biblioteka „Dušan Matić“

04/09/2020

Ćuprija- Narodna biblioteka „Dušan Matić“ spremno dočekuje 39. „Matićeve dane“.


Za književnu nagradu „Matićev šal“, ove godine, prijavilo se 30 mladih pesnika sa prvim zbirkama.

„Matićev šal“ se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa, a dodeljuje se za prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku do 27 godina života.

Tradicionalna književna manifestacija „Matićevi dani“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija, a posvećeni su velikanu srpske književnosti, nadrealisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji.


Nagrada će biti uručena 13.septembra, na dan rođenja Matića, u Narodnoj biblioteci „Dušan Matić“.
„Matićevi dani“ biće svečano otvoreno 9.septembra u Narodnoj biblioteci, uz čitanje, njegove pesme „More“. Pesmu će na srpskom i francuskom jeziku čitati učenici Gimnazije iz Ćuprije.
U muzičkom delu učestovaće Jelena Stanojević Kačavenda, sopran i Predrag Kačavenda, bariton.
Predavanje na temu „Supruga, muza, umetnica, žena u beogradskom nadrealizmu“ održaće profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Boegradu dr Milanka Todić, a potom će uslediti izložba bibliotečke građe o nadrealizmu u Srbiji.
Uz dodelu „Matićevog šala“, na kojoj će nastupiti polaznici Škole za muzičke talente, centralni događaj ove manifestacije 13.septembra je Okrugli sto – naučni skup o životu i stvaralšstvu Dušana Matića na temu „Uvek prisutni Matić“.
Govoriće Zoran Bognar, pesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar; dr Snežana Nikolić; prof. dr Slobodan Lazarević; Gojko Božović, pesnik, književni kritičar, esejista i izdavač i prof. dr Predrag Jašović.
Istog dana, u 19 sati u Galeriji Zavičajnog muzeja „Horeum Margi Ravno“, biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima stvaralaštva Dušana Matića sa konkursa „Matiću u čast“.

Matićevi dani” su jasan pokazatelj poštovanja i negovanja kulturnog stvaralaštva i književnosti, podrška razvoju kulture i njenom nasleđu. Mali broj gradova ima ovakve ličnosti kao što Ćupričani imaju Dušana Matića.
Narodna biblioteka „Dušan Matić“ i opština Ćuprija sa ponosom neguju ovu manifestaciju.

KULTURA VESTI GRADA ĆUPRIJA