U čast 100 godina od rođenja i 70 godina stvaralaštva, održano VEČE SEĆANjA na BOGOMIRA M. MIHAJLOVIĆA

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Snežana Milojković

U čast 100 godina od rođenja i 70 godina stvaralaštva Narodna biblioteka „Dušan Matić“ je organizovala VEČE SEĆANjA na BOGOMIRA M. MIHAJLOVIĆA.

Foto: Narodna biblioteka“Dušan Matić“ / Saša Dimitrijević

BOGOMIR M. MIHAJLOVIĆ, inženjer agronomije, publicista, književnik, istoriograf, aforističar, pesnik, naučni radnik, vajar i slikar, rođen je kao četvrti sin oca Mihajla i majke Milice (rođena Stajić) 17. decembra 1922.godine u Senju.
Preminuo je 13. juna 2004. godine i sahranjen je u Senju.
Veče je osmišljeno sa željom da se osvetli plemeniti lik i delo i da se sačuva od zaborava sve ono što je u svom plodnom životu dao i ostavio u nasleđe svom narodu, otadžbini, svojoj Ćupriji, Senju, kao i mnogim pojedincima.
Da se pamti i da ga se sećamo, da bude ne samo ponos, nego i podstrek da inspirišemo dolazeće generacije, mlade genije da budu još uspešniji u svemu što rade.

Moderator večeri bila je Snežana Milojković, diplomirani bibliotekar. U programu su učestvovali i članovi Podmladka Književnog kluba „Dušan Matić“ i Dramskog studija Biblioteke:
Maša Nešić, učenica 8. razreda OŠ „13. oktobar“ u Senju; Antonina Petković(pobedila je ove godine na Republičkom festivalu recitacionice koji je održan u Jagodini u kategoriji starijih učenika osnovnih škola) učenica 8. razreda OŠ 13. oktobar; Martina Milutinović, učenica 6. razreda OŠ „13. oktobar“ u Senju i Mia Stevanović, učenica 7. razreda OŠ „13. oktobar“.

    Biblioteka je priredila i Izložbu slika i crteža Bogomira Mihajlovića koja je za mnoge bila veliko iznenađenje. Izložba njegovih radova jedini put je prikazana u Senju u holu osnovne škole povodom 180 godina postojanja škole.

Sve slike, crteži i portreti baština su Zavičajne zbirke Narodne biblioteke “Dušan Matić” u Ćupriji.
Biblioteka posebnu pažnju poklanja zavičajnim stvaraocima, onima koji su stvarali u prošlosti kao i našim savremenicima.
Mnogobrojnim aktivnostima čini sve da mlade stvaraoce i one već afirmisane i poznate predstavi javnosti, a svoj Zavičajni fond učinimo vidljivijim.

Biblioteka poseduje publikacije Bogomira Mihajlovića, neke od njih je lično poklonio Biblioteci i to sa posvetom.
Biblioteka se na darovima posebno zahvalila svom članu, Senjaninu Slobodanu Petroviću na daru i dugogodišnjoj saradnji.
Ove godine se u Srbiji obeležava i 100 godina od rođenja Duška Radovića i 100 godina od rođenja Vaska Pope.
Izuzetnu saradnju Biblioteka ima i sa Književnim klubom „Dušan Matić“ čiji je Bogomir bio član. Nemerljiv je njegov doprinos napretku kluba. Bio je i dugogodišnji član stručnog žirija nadaleko čuvene „Poetske pozornice“.
U njegovu čast, Književni klub je ustanovio prestižnu godišnju nagradu za poseban doprinos kulturi i radu Književnog kluba i ta nagrada nosi njegovo ime.
Bogomir je završio Poljoprivredni fakultet u Beogradu, radio kao rukovodilac poljoprivrede Narodne republike Srbije u Beogradu, kao istraživač poljoprivrednog instituta u Peći.
Bio je urednik i osnivač „Male poljoprivredne biblioteke“ čija je izdanja posedovala skoro svaka seoska kuća ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj i Sloveniji. Sve do penzionisanja, službovao je kao urednik Zadružne knjige i Izdavačke kuće NOLIT.
Za vreme rada u izdavačkoj delatnosti uredio je preko 1000 knjiga, objavio preko 700 članaka u raznim listovima, časopisima i revijama. Bavio se slikarstvom i vajarstvom.Svoju veliku stvaralačku energiju koristio je da napiše oko 30 knjiga iz različitih oblasti z različitih oblasti, poljoprivrede, zadrugarstva, agrarne politike i domaćinstva. Objavio je knjigu „Jedan život“, monografiju „160 godina škole u Senju“, „Senje i manastir Ravanica“, „Manastir Sisojevac i naselje Sisevac“, „100 godina poljoprivredne škole u Kraljevu“, tri zbirke poezije, jednu zbirku aforizama…
U Biblioteci su najtražene njegove publikacije:
Senje i manastir Ravanica,
Tajni govor cveća i drveća,
Lečenje pčelinjim proizvodima,
Lečenje voćem, grožđem i povrćem
Vino, rakija i sirće u narodnoj medicini,
Cveće u narodnoj medicini,
Lečenje voćem, grožđem i povrćem.
kao i zbirke U prolazu, U vrtlogu, U zanosu…
Bio je učesnik narodnooslobodilačkog rata gde je bio teško ranjen. Za svoj pregalački rad dobio je bezbroj priznanja i nagrada:
Medalja za hrabrost JNA, Medalja zasluge za narod JNA, Orden rada sa srebrnim vencem, Povelja Društva inženjera i tehničara Jugoslavije, Povelja Industrije traktora i mašina i još mnogo pohvala,
Za književni rad je pored mnogobrojnih nagrada nosilac Velike nagrade „JUHORSKO OKO“ (pre Bogomira, ovu nagradu su dobili Dobrica Ćosić i Dragoslav Mihailović), uručena mu je Godišnja nagrada Književnog kluba „Dušan Matić“ čiji je bio član, Povelja Društva inženjera i tehničara Jugoslavije, Povelja Industrije traktora i mašina i još mnogo pohvala, zahvalnica i priznanja od različitih institucija, radnih organizacija i udruženja.
Školski drug mu je bio i književnik Dobrica Ćosić, kao i Miroslav Čangalović čuveni operski pevač.

        Bogomir Mihajlović je ostavio neizbrisiv trag, kako kroz svoja napisana dela, tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja. Čovek koji je nosio uzorne vrline, koje mogu biti inspiracija mladim naraštajima.

Senje i Ćuprija su mu sačuvali mesto u istoriji kulture u svoju kulturnu baštinu kao najsvetliji primer.
Bogomir Mihajlović, ČOVEK INSTITUCIJA je živeo život dostojan divljenja.

Ž i v e o je o d k nj i g a i z a k nj i g e.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA