SVILAJNAC “MLADI UMETNICI I KULTURA“

  • Autor: Aleksandar Saša Pešić

02/03/2021

Mlada i talentovana Svilajnčanka Teodora Micić, rođena je 1998. godine. Završila je srednju školu „Svilajnac„ u Svilajncu, nižu muzičku školu „Božidar Trudić“ u Smederevskoj Palanci . Trenutno je na završnoj godini studija, na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, smer likovne umetnosti, modul grafika.


Foto: privatna arhiva uz odobrenje

Kako kaže, umetnost je u domu Micića bila prisutna oduvek, međutim, sama Teodora smatra i nikako se ne slaže sa tim, da joj je tradicionalno, porodično išta bilo nametnuto, te da je zbog toga upisala umetnički fakultet, već da je ljubav prema umetnosti došla spontano i prirodno.

Teodora obožava sve vrste umetnosti. Likovnom umetnošću se aktivno bavi od četvrte godine srednje škole. Grafika kao smer, modul, i kao najzahtevnija je upravo ta, koja Teodoru ispunjava i koja joj uliva snagu i poverenje da će , kako kaže, spoznati i videti svu umetnost koju svet nudi.

Ova mlada umetnica, svesna širine umetnosti i dokle doseže ista, ali svesna i svojih kvaliteta, pre svega kaže, da se na svim poljima umetnosti mora raditi, dok je rad na nadogradnji sopstvene najbitniji. Tu nas je oduševila i upečatljivo nam ostavila upravo tu rečenicu, da nam odzvanja u glavi ! Tako je, na sebi moraš najviše raditi, ako hoćeš, beskrajno želiš, da napreduješ i budeš umetnik.

Ono čime se Teodora može itekako pohvaliti su brojne samostalne i grupne izložbe. Do sada je učestvovala na preko četrdeset grupnih i imala tri samostalne izložbe.

Ova talentovana Svilajnčanka se rado odaziva i daje doprinos dodatnim angažovanjima, pod pokrovoteljstvom raznih organizacija grada, kao što su Pomoć u izgradnji murala i ostali likovno umetnički segmenti.


Nagrade i pohvale Teodore Micić:
– Druga nagrada za grafiku Vesnik bure, dodeljena od strane udruženja građana ,,Krila Anđela”, Novi Kozarci, 2020.
– Pohvala za grafiku Solaris, dodeljena od strane žirija XX Bijenala studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd, 2020.
– Treća nagrada za crtež Spavač 2, dodeljena od strane žirija II Međunarodnog trijenala autoportreta i portreta, Memorijalna galerija Dušan Starčević, Smederevska Palanka, 2021.

s 3 (600 x 425)
s5 (600 x 416)

Ovo je samo početak jedne, nadamo se, blistave umetničke karijere. Karijere, kojom se treba pre svega ponositi sam umetnik, srećni roditelji ove prelepe mlade dame, zatim njen grad Svilajnac i naravno, njeni meštani i komšije.

Želimo svu sreću Teodori, hvala joj što Svilajnčane od tinejdžerskih dana predstavlja na velikim smotrama, i  znamo da je pred njom vreme  kada će tek da zablista.

Predstavljamo vam na slikama samo neke od Teodorinih radova.

KULTURA VESTI GRADA SVILAJNAC