Prestižna književna nagrada “Matićev šal” pripala Aleksandri Gvozdenović !!!

  • Izvor, foto: Narodna bibioteka “Dušan Matić”

12/09/2020

Nagradu “Matićev šal”, tradicionalne 39. književne manifestacije “Matićevi dani”, dobila je zbirka pesama “Cvet u jami” Lene Volgin u izdanju “Skripta Internacional” iz Beograda.


Lena Volgin je pseudonim Aleksandre Gvozdenović, rođene 1996. godine u Kruševcu.

Reč je o nagradi za najbolju prvu knjigu pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku do 27. godina, po oceni žirija na čijem je čelu bio Zoran Bognar, književnik, književni kritičar, antologičar i izdavač Koji živi, radi i stvara u Beogradu.

Direktorka Biblioteke Ljiljana Đorđević je nagradu, koja se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, diplome i novčanog iznosa, uručila je njenoj sestri laureata. Lena je opravdano bila sprečena da lično primi nagradu.

Zoran Bognar je, kao predsednik žirija, izjavio da je na konkurs stiglo 30 knjiga, a u “najužem izboru za nagradu, bili su i naslovi: “Kroz visoku travu” Maše Živković, “Unutrašnje nevreme” Katarine Pantović, “Ikar i Mesije” Pavla Zeljića, “Cvet u jami” i “Ako kažem može postati istina” Ane Radučević.

“Cvet u jami” nagradu je dobila većinom glasova, istakao je Bognar.
Kroz knjigu “Cvet u jami” Lena Volgin beskompromisno rastura kanone metafora i sintagmi, između simbola i večnosti, termina i bola, zna vezu između tek rođenog deteta i smrti zmije, cveta u jami i sobi duše, suštine i svesti i dinamici boja, dok svaka reč kopni, jer život je iznutra i tvrdnja nije više presudnija od uzvišene samouništive efimanijske semenke iz koje klija ne samo jednoznačnom asocijativnošću osmeh i kikot srećnog Jude, opširno je izjavio o knjizi Bognar.

Recezent ove knjige je Radivoj Šajtinac, knjiga sadrži 39 pesama i štampana je u 2.000 primeraka.

Pre uručenja nagrade, održan je naučni skup o životu i delu Matića, na temu “Uvek prisutni Matić”.

“Matićevi dani” u kontinuitetu traju već 39 godina i posvećeni su velikanu srpske književnosti, nadrealisti, akademiku, diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji.
“Matićevi dani” održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija, a počeli su 9. septembra i trajali 5 dana u realizaciji i organizaciji Narodne bibioteke “Dušan Matić” u Ćupriji.

KULTURA VESTI GRADA ĆUPRIJA