Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – dosije Indijanci“ u ponedeljak !!!

  • Izvor: KCNS

14/08/2020

Četrdeset deveta Zelena debata je jedanaesta sesija serijala „Suočavanje sa prošlošću“. 

trong>Posvećena je svedočanstvu iz burne istorije američkih Indijanaca. Ovo je zapravo priča o novijim  i o sasvim aktuelnim dešavanjima, te će početi sa podsećanjem na Bika Koji Sedi, čiji životni put na najslikovitiji način opisuje stradanje njegovih Lakota ali i svih drugih indijanskih naroda.

Ako budete gledali, saznaćete sve šta sadrže pisma meksičkog i venecuelanskog predsednika poglavaru Rimokatoličke crkve, španskom kralju i  španskoj vladi i pokušati da vidite odgovor na dilemu da li su njihovi zahtevi populistički motivisani ili su izneti na realnim istorijskim osnovama.


Gledaoci će se upoznati sa tek donesenom odlukom Vrhovnog suda SAD, koji je gotovo polovinu teritorije države Oklahome vratio pod ingerenciju indijanskih plemena. Odluka je doneta uz pozivanje na obećanje vlade SAD dato tokom prisilnog prseljenja Indijanaca, koje se odigralo u devetnaestom veku i koje se pamti kao Trag suza.

Centralna tema ove sesije biće doskorašnja politika agresivne asimilacije kanadske vlade, iza koje zapravo stoji pokušaj zatiranja indijanskog identiteta. Sve do 1998. g. oko 150.000 indijanske dece bilo je oduzeto od porodica i primorano da u krajnje neprihvatljivim uslovima boravi u hrišćanskim internatima uz obavezno učenje engleskog jezika, prihvatanje hrišćanstva i zapadnih običaja.

Razgovaraće se i o tome kako su se sa vlastitom mračnom prošlošću suočili zvanični Madrid, Vašington i Otava ali i celokupna društva zemalja koja sebe smatraju uzornim demokratijama.

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – dosije Indijanci“ možete pogledati 17. avgusta u 18 časova na Jutjub kanalu.

KULTURA VESTI GRADA NOVI SAD