Obeleženi „Dani bunjevačke kulture“ !!!

  • Izvor: KC NS

24/08/2020

 Bunjevački kulturni centar Novi Sad je u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada obeležio šeste po redu „Dane bunjevačke kulture“ u klubu „Tribina mladih“. 

Program je otvorio predsednik Bunjevačkog kulturnog centra Novi Sad Mirko Bajić, rekavši da se ovogodišnji „Dani bunjevačke kulture“ svode na prikaz Dužijance u postavci Centra za kulturu iz Subotice i Kulturno-umetničkog društva „Bunjevka“, ali da se će se tradicija obeležavanja Dužijance nastaviti i sledeće godine.


U nastavku programa je predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine ukazala na značaj ovog programa sledećim rečima: „Dužijanca je jedan od  značajnih nacionalnih praznika naše zajednice i centralne ličnosti te Dužijance jesu bandaš i bandašica koji danas dolaze iz Subotice (KUD „Aleksandrovo“). Marijan Horvacki je bandaš, a Ivona Ivković je bandašica“, objasnila je predsednica dr Suzana Kujundžić Ostojić.

 Nakon predstavljanja bandaša i bandašice, reč je preuzela Kata Kuntić koja je kao autor izložbe predstavila i objasnila simbole Dužijance. Ove godine posebno je bio istaknut simbol krune, a kao najvažniji simbol predstavljen je „kruv“, a potom i venac od novog žita koji je nosio bandaš.

KULTURA VESTI GRADA NOVI SAD