Turistički radnici održali manifestaciju „10 minuta za spas turizma – sačuvajmo turizam“ !!!

  • Izvor: novosti.rs

24/08/2020

NACIONALNA organizacija turističkih agencija JUTA, Udruženja vodiča iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca juče su održali manifestaciju „10 minuta za spas turizma – sačuvajmo turizam“.

trong>Turistički radnici, šetnjom su hteli da skrenu pažnju da se ova grana privrede nalazi u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji, jer zbog pandemije, već mesecima ne ostvaruju nikakve prihode.

Kako je ispričao Aleksandar Seničić, direktor JUTA, za trenutno stanje nije niko kriv i u pitanju je viša sila, ali turistički radnici žele da apeluju da je situacija zaista loša.

– U teškoj smo situaciji – ističe Seničić. – Turistički vodiči, agencije i rentakar kompanije, za razliku od naših kolega iz hotelijerstva koje su dobile pomoć, još uvek tu sektorsku pomoć nisu dobili. Očekujemo reakciju države i želimo da nastavimo razgovore. Zalagaćemo se za sektorsku jednokratnu pomoć, što bi državu koštalo oko 15 miliona evra. To je drastično manje nego što su izdvojili za hotelijere. Samo tako ćemo moći da preživimo do sledeće godine i zadržimo zaposlene.


Ministar turizma Rasim Ljajić kazao je da postoji želja da se dodatno pomogne turističkim agencijama, ali to može da bude tek kada se na kraju sezone vidi kolike su mogućnosti države i kolike su realne štete koje taj segmet turizma ima.

– Razmotrićemo kakve su realne mogućnosti države, kako su agencije poslovale i radile, jer ipak je bilo nekih aktivnosti mnogo većih nego što se na početku pandemije očekivalo – istakao je Ljajić. – Svesni smo gubitaka koje su neke agencije pretrpele, želimo da pomognemo, ali moramo da sačekamo završetak turističke sezone, da podvučemo crtu. Gledamo broj agencija koje su ugašene i broj otpuštenih radnika u njima, a na dnevnom nivou smo u toku i sa različitim udruženjima koja okupljaju agencije.

Najveća pomoć za turističku privredu i agencije bila je uredba o takozvanim zamenskim vaučerima koja je doneta na inicijativu agencija.

– Da nije bilo te uredbe 90 odsto naših agencija bi bankrotiralo – smatra Ljajić. – Mi i dan-danas imamo 50 poziva građana koji se žale zbog te uredbe. Smatramo da je to bio jedan kompromis, koji je sa jedne strane omogućavao agencijama da nastave poslovanje, sa druge strane zaštitu putnicima koji su uplatili aranžmane.

Posebnu sektorsku pomoć države dobija hotelska industrija gde je najveći broj zaposlenih u oblasti turizma. Kako kaže Ljajić, hoteli u velikim gradovima imaju gubitke jer nije bilo stranih gostiju i turista. Sada donosimo nov paket pomoći za hotelsku industriju čija je vrednost oko 1,5 milijardi dinara. Proširili smo i obuhvat gradova i hotela koji ostvaruju pravo sa 27 gradova, na 67 gradova i opština gde će hotelijeri moći da apliciraju za pomoć.

Ipak, iako nijedan organizator putovanja nije stavio ključ u bravu, ima velikih otpuštanja radnika. Procenjuje se da je nekih 25 odsto od ukupnog broja zaposlenih u turističkim agencijama – dobilo otkaz.

OTKAZI

KAO najbrojnije udruženje, JUTA je dala podatak Turističkoj inspekciji da nema nijedan slučaj prestanka rada organizatora putovanja. Od 4.500 zaposlenih, u okviru njihovih članica, oko 25 odsto zaposlenih je prestalo da radi.

– Od članica UTAS privremeno ili trajno je zatvoreno 30 agencija, a otpuštena su 42 radnika – objašnjavaju u Turističkoj inspekciji.

VOŽNjE AUTOBUSIMA

ŠETNjA turističkih radnika juče je održana i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Promotivnom vožnjom pet autobusa za panoramsko razgledanje grada, juče je tako 140 turističkih radnika u Novom Sadu uputilo apel za pomoć.

– Naš skup nije protest nego apel za pomoć turističkom sektoru – kaže Atila Moldvaji, direktor Turističke agencije „Elnos“. – To smo prosledili i državnim institucijama od kojih čekamo konkretan odgovor.

Kako je rekao Nenad Trakić, direktor Turističke agencije „Holidej“ iz Kragujevca, u poslednjih pet meseci oni su imali minimalne ili nikakve prihode. Ove godine se pasoš nije toliko koristio.

EKONOMIJA