Jubilatni 10. Minijaturni bijenale

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor:kcgm.org.rs

Minijaturni bijenale 10, najavna manifestacija 17. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature u sredu, 29. novembra 2023. godine svečano će biti otvoren u velikoj sali Kulturnog centra.

Tom prilikom autorima najboljih ostvarenja biće uručene nagrade i priznanja. Gosti programa biće „Alice in Wonderband”, umetnička grupa iz Novog Sada i bend “Nebo je hologram” iz Gornjeg Milanovca.
Postavka će biti izložena u holu ispred velike sale do 31. decembra 2023. godine.

Izložbu čini oko 1500 radova, koje potpisuje isto toliko mladih autora, uzrasta od 5 do 19 godina iz gotovo svih osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Gornji Milanovac. Izložena dela rađena su različtitim tehnikama, ali u formatu identičnom kao i za Međunarodni bijenale umetnosti minijature (10×10 cm). Ove godine će radove predstaviti i učenici osnovnih i stručnih škola, kao i polaznici likovnih ateljea iz: Beograda, Čačka, Užica, Kraljeva, Vršca, Šapca, Gornjeg Milanovca, Kremne i Preljine.
Kompanija “Metalac” će i ove godine dodeliti nagradu – najboljem gostujućem autoru.
Osnovna ideja Minijaturnog bijenala je pridati veću ozbiljnost i značaj umetničkom izražavanju dece, a sve u cilju da ona integrišu svoju maštu i istraže mogućnosti svog stvaralaštva.
Otvaranje izložbe je u 19 sati.

Pasus 3

Minijaturni bijenale, likovni konkurs za decu i mlade, je pokrenut 2005. godine kao prateći program VIII Međunarodnog bijenala umetnosti minijature. Organizator je Kulturni centar Gornji Milanovac.
– Smatrali smo da je naša dužnost, kao organizatora jedne od najvećih manifestacija sa temom minijatura, da podstaknemo decu, pre svih učenike lokalnih osnovnih i srednjih škola, na aktivno stvaralačko izražavanje u ovom posebnom formatu (10cm x 10cm) i na taj način, vremenom, pomognemo razvijanje njihovog odnosa prema ovoj likovnoj disciplini.
Svake druge godine, više od tri decenije unazad, generacije milanovačkih učenika redovno sa svojim nastavnicima i profesorima obilaze galerije i pred njihovim očima se ređaju na stotine izuzetnih umetničkih radova u različitim materijalima izloženih na Bijenalu umetnosti minijature. Oni, svakako, ostavljaju izvestan utisak, ali nakon učešća na Minijaturnom bijenalu taj odnos postaje ličan. Porede se teme, materijali, veština i tehnike. Sa velikom pažnjom se prate radovi sa bliskim ili potpuno različitim načinom razmišljanja, kaže Valentina Nađ, urednik dečjeg programa Kulturnog centra.

Ovo je Deseto dečje bijenale i na svakom od njih je učestvovalo više od hiljadu mališana, većinom učenika milanovačkih osnovnih i srednjih škola. Naravno tu su i gosti Bijenala. Na prvom su gostovala deca Dečje ustanove „Sunce“, a na ostalim deca iz različitih gradova u Srbiji (Beograd, Kraljevo, Vršac, Čačak, Bačko Dobro Polje, Begaljica, Aranđelovac, Niš, Šabac, Užice, Novi Pazar) kao i polaznici Ateljea za decu Kulturne škole iz Mušjena, bratskog grada u Norveškoj.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA SRBIJA GRADOVI