EVO ko su, pomišljenju istoričara Stefana Stamenkovića, najznamenitije Ćupričanke 20.veka !!!

  • Autor: MEDIA PS / NB Dušan Matić

20/05/2021

Ćuprija-U organizaciji Ustanove kulture “Ćuprija” i Opštine Ćuprija, večeras je u Galeriji Ustanove kulture u Ćupriji, uz poštovanje epidemioloških mera, otvorena edukativno-dokumentarna izložba pod nazivom „Znamenite Ćupričanke 20. veka“, autora istoričara Stefana Stamenkovića.


To je prva izložba ovakve vrste u Ćupriji i ovom delu Srbije, sa fokusom na kulturnoistorijski razvoj jednog podneblja ostvaren kroz dela velikih žena.

Kao takva, ova izložba je pred sobom postavila nekoliko ciljeva. Možda bi najvažniji od njih bio odavanje počasti velikim ženama koje su ime Ćuprije proslavile u zemlji i sa ponosom pronosile kroz svet, odnosno ženama koje su svojim nesebičnim radom i zalaganjem učinile Ćupriju boljim mestom za život.

Cilj ove izložbe je svakako i edukacija građanstva, u prvom redu mlađih naraštaja o životnim delima žena koje su se rodile u Ćupriji ili se u Ćupriju odnekud doselile, tu u njihovom komšiluku živele i stvarale i potpuno nezasluženo ostale na marginama istorije, zaboravljene.


Ova izložba u tom smislu predstavlja podstrek stručnoj javnosti i običnom građanstvu da se o delima velikih žena neprestano govori i istražuje.

Otud i ideja da se izložba ovakve vrste po prvi put organizuje u Ćupriji, što je ujedno svrstava među retke gradove u Srbiji koji su na ovakav način napravili omaž svojim znamenitim sugrađankama.

Posetioci će biti u prilici da pogledaju ovu izložbu do 4. juna 2021. godine.

KULTURA VESTI GRADA ĆUPRIJA