Audio izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ u Zavičajnom muzeju Paraćin !!!

  • Izvor: Zavičajni muzej Paraćin

05/11/2021

Audio izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ biće otvorena u Zavičajnom muzeju Paraćin u sredu 10. novembra u 20 časova.

Izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. Izložba je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča – omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube.
Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru.

Izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.


Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić. Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević. Na izložbi će biti izložena i interaktivna instalacija „Gvozdena knjiga“ čiji je autor Viktor Kiš.

Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života.

**** Važna napomena:
Mobilni telefon i slušalice su neophodni tokom izložbe. Molimo vas da ukoliko je moguće, ponesete svoje slušalice kako bi slušali priče. Ukoliko međutim to i ne učinite, organizatosi su obezbedili ograničen broj slušalica, koje će biti dezinfikovane i bezbende za upotrenu – u skladu sa epidemiološkim merama.

Organizator izložbe: Zavičajni muzej Paraćin
Partner projekta: Muzej žrtava genocida
Nosilac projekta: NextGame Digital
Koproducent: Galerija Štab, Marko Brun
Veb aplikacija: Oblačak, Nenad Šćekić
Animacija i video: Darko Duckin
Stručni saradnici: Jasmina Tutunov Trifunović, stručni saradnik
Istraživači: Vladimir Lužnjanin, Nikola Zobenica, Miloš Dimić
Izložbu pomogli: Avala Studios
Projekat „Virtuelni muzej Jasenovca“ finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Veb adresa projekta: www.logorjasenovac.rs

KULTURA VESTI GRADA PARAĆIN