U Beogradu i Valjevu uhapšene su tri osobe osumnjičene za primanje i davanje mita!!!

  • Hronika Srbija

8. јуна 2017.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa beogradskim Višim javnim tužilaštvom, u  Beogradu i Valjevu uhapsili su tri osobe osumnjičene da su izvršile krivična dela primanje i davanje mita. 

Uhapšeni su zaposleni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture I.G. (1977), odgovorno lice PD „Donna trade“ doo“ M.Š. (1947) i odgovorno lice preduzeća „YugotransLKW“ Valjevo Z.V. (1975).

Postoje osnovi sumnje da je zaposlena, kao rukovodilac u Odseku za prevoz tereta u drumskom saobraćaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u okviru svojih službenih ovlašćenja u više navrata izvršavala službene radnje koje nije smela izvršiti kao i službene radnje koje je morala izvršiti prilikom dodeljivanja stranih dozvola za međunarodni javni prevoz stvari privrednim društvima sa teritorije Republike Srbije.

Kako se sumnja I.G. je za to primila oko 95.000 dinara, čime je izvršila krivična dela primanja mita.

Osumnjičeni M.Š. i Z.V., kao odgovorna lica i faktički vlasnici privrednih društava, izvršili su krivična dela davanja mita, tako što su osumnjičenoj I. G. u više navrata davali pomenuti novac.

Takođe, postoje osnovi sumnje da je I. G. izvršila i krivično delo trgovina uticajem, tako što je koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj davala usmene naloge izvršiocima u Sektoru za drumski transport da privrednim društvima sa teritorije Republike Srbije dodele strane dozvole za međunarodni javni prevoz stvari.

Sumnja se da je I.G. za to od osumnjičenog M.Š. primila 45.000 dinara.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu podneli su krivičnu prijavu protiv rukovodioca Opštinske uprave Opštine Mionica i zaposlenog u Opštini Osečina, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnov sumnje da su marta 2015. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi SZR “Geometar“ Valjevo,suprotno Uredbi Vlade Republike Srbije o utvrđivanju Državnog programa obnove privredne delatnosti na poplavljenom području, toj radnji dedelili bespovratna novčana pomoć od 264.000 dinara za obnovu radi otklanjanja štete nastale u poplavama maju 2014. godine.

SZR “Geometar“ nije pretrpeo štetu u poplavama već je šteta nastupila na podu i zidovima poslovnog objekta koje je bilo u vlasništvu jedne osobe iz Osečine, a koji je “Geometar“ koristio u zakupu, bez zaključenog ugovora.

Na ovaj način je isplatom državne pomoći pribavljena protivpravna imovinska korist SZR “Geometar“, a oštećen Budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 264.000 dinara.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu podneli su krivičnu prijavu protiv funkcionera opštine Mionica i još dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je funkcioner opštine Mionica od januara do avgusta 2015. godine, omogućio JKP “Čistoća Mionica“ da iz svojih sredstava pozajmi fudballskim i odbojkaškim klubovima, kao i kulturno umetničkom društvu 2.799.000 dinara, bez prethodne odluke Nadzornog odbora JKP “Čistoća Mionica“ i bez odluke Skupštine opštine Mionica.

Postoji osnov sumnje da je u cilju prikrivanja krivičnog dela, funkcioner opštine Mionica retroaktivno sačinio Odluku Opštinskog veća Opštine Mionica od 14. januara 2015. godine, kojom se daje saglasnost JKP “Čistoća Mionica“ da u cilju normalnog funkcionisanja sportskih klubova, a do osnivanja Sportskog saveza opštine Mionica, zaključuje ugovore o zajmu novca, tj. daje pozajmice, iako 14. januara 2015. godine Opštinsko veće Opštine Mionica nije ni postojalo i formirano je tek 22. januara 2015. godine.

HRONIKA