Povećane kazne za velika prekoračenja brzine, vožnju pod uticajem alkohola…!!!

  • Izvor: novosti.rs

29/10/2017

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov kaže će izmenama zakona o saobraćaju biti povećane kazne za velika prekoračenja brzine, vožnju pod uticajem alkohola, nevezivanje pojasa, prljave tablice.

Kazne će biti smanjene za manja prekoračenja brzine i vožnju zaustavnom trakom. Primena novih pravila se očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine, rekao je Arsov za RTS.

Dodaje da je predlog zakona prošao Vladu a u Skupštini treba da bude usvojen u toku novembra, tako da će nova pravila u saobraćaju biti primenjena krajem ove ili početkom sledeće godine.

Prekoračenje brzine i vožnja pod uticajem alkohola su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća, naveo je Arsov.

Zato je, kako ukazuje, Ministarstvo u novom zakonu povećalo sankcije i smanjilo dozvoljenu granicu alkohola u krvi na 0,2 miligrama po mililitru.

Takođe, uvodi se i nova granica – visoka alkoholisanost, od 0,5 do 0,8 odsto.

Uvodi se i nekoliko tipova alkoholisanosti u zavisnosti od količine alkohola, na osnovu čega će se i određivati visina kazne, navodi Arsov.

Što se tiče nevezivanja sigurnosnog pojasa, kazna se povećava na 10.000 dinara, a za prljave tablice na 10.000 dinara.

Arsov objašnjava da policija sve više koristi automatsku detekciju prekršaja i kamere zbog čega tablice moraju da budu čitljive.

Kazne će biti smanjene za manja prekoračenja brzine i vožnju zaustavnom trakom.

Manje prekoračenja brzine je od 20 do 30 kilometara na čas u naselju i 30 do 40 van naselja, precizira Arsov.

Kazne su novčane i oduzimanje poena ali ne i oduzimanje vozila, od čega se odustalo, kaže Arsov.

Komentarišući jučerašnje uletanje automobila u pešačku zonu u Knez Mihailovoj, Arsov kaže da tužilac nije incident kvalifikovao kao saobraćajnu nezgodu već kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

HRONIKA