Broćić – Oprez sa pirotehnikom !!!

Broćić – Oprez sa pirotehnikom !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

28/12/2017

ČAČAK – Poslednjih godina postala je praksa da zvuci petardi među prvima najave kraj stare i dolazak Nove godine. Na štandovima na kojima se prodaju novogodišnji ukrasi obično se nađu i razne vrste prskalica, bombica i vatrometa čiju prodaju već godinama niko ne kontroliše. Skoro da ne prođe nijedna novogodišnja proslava, a da čačanski, ali i doktori u drugim gradovima ne zbrinu neoprezne koji su se opekli ili povredili zbog nepravilne upotrebe ili neispravnog vatrometa.
Prodaja pirotehničkih sredstava propisana je zakonom i legalan promet ovih neizostavnih novogodišnjih proizvoda kontrolišu protivpožarni inspektori, komunalni policajci i pripadnici Sektora za vanredne situacije.  Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga ukazuje na važnost pravilne upotrebe pirotehnike. „Veoma je važno razlikovati legalnu prodaju u radnjama kojima je to odobreno, od nelegalne prodaje koja je na tezgama, trgovima i ulicama. Mi, sa kolegama inspektorima kontrolišemo legalnu prodaju u radnjama i one moraju da ispune neke tehničke i organizacione uslove da bi se bavile tim poslom“, naveo je on danas u izjavi za media-ps. Prema njegovim rečima te prodavnice ne mogu otpocceti sa radom dok ne ispune uslove vezane za sam objekat, obezbeđenje i stručnu sposobnost lica koja vrše prodaju tih sredstava.  Problem predstavlja, kako kaže nelegalna prodaja pirotehnike, to su proizvodi bez deklaracije i bez ispitanog kvaliteta. Građani koji vrše prodaju te nelegalne tehnike nisu obučeni za tu vrstu posla i to je realno problem koji postoji u celoj državi.
„Što se tiče radnji koje su legalizovane one sasvim sigurno ispunjavaju uslove da se bave tim poslom, tako da građani ne mogu očekivati da se zabrani upotreba piotehnike koja je zakonom propisana kao dozvoljena. Dakle dozvoljena je prodaja, ali ono što nije dozvoljeno je upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru, javnim objektima i na prostorima gde su velika javna okupljanja“, upozorio je Dragiša BroćIć. Inače, izmenjeni Zakon o oružju i municiji, izglasan ove godine podrazumeva zabranu prodaje petardi maloletnicima, što su oni ranije mogli da čine bez dozvole roditelja.


NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

HRONIKA VESTI GRADA ČAČAK