Vlada Srbije usvojila nove mere podrške srpskim seljacima -Evo kolika je pomoć poljoprivredi !!!

  • Izvor: novosti.rs

15/04/2020

Vlada Srbije usvojila nove mere podrške srpskim seljacima. Uredbama kompletiran paket ekonomskih mera.


PREKO Uprave za agrarna plaćanja, našim poljoprivrednicima je od utorka naredne nedelje na raspolaganju 2,6 milijardi dinara za ublažavanje posledica krize koja je izazvana virusom korona, rekao je u četvrtak ministar finansija Siniša Mali.

Mali je pozvao sva poljoprivredna gazdinstva i poljoprivrednike koji imaju probleme i osećaju posledice krize da se prijave i iskoriste novac države:

– Taj novac je već u budžetu i Ministarstvo poljoprivrede može odmah da ga iskoristi, tako da vas pozivam da od utorka krenete u ovaj proces.

Vlada Srbije danas je donela dodatne tri uredbe za ublažavanje negativnih posledica na privredu krize izazvane epidemijom virusa korona, čime je, kako kaže Mali, kompletirana celokupna implementacija paketa ekonomskih mera.

– Pogodili smo u pravu suštinu mera – istakao je Mali i naveo da je kao posledica mera države na posao vraćeno skoro 9.000 ljudi.

Država je donela dve mere za pomoć poljoprivrednicima, od kojih se prva odnosi na kreditiranje, a druga na direktnu finansijsku podršku. Za kredite je namenjeno 1,45 milijardi dinara, dok je za direktnu pomoć odobreno 1,15 milijardi dinara.

Biće moguće uzimanje kredita, sa jedan odsto kamate za nabavku repromaterijala, a ženama koje su nosioci gazdinstva, u nerazvijenim opštinama, pozajmice će biti odobrene sa rokom otplate do tri godine. Kao direktna pomoć, pčelari, stariji od 70 godina, dobiće 800 dinara po košnici, maksimalno do 20.000 dinara. Za plastenike će biti 25 dinara po metru kvadratnom, najviše do 90.000 dinara.

Uz to, poljoprivrednici u Srbiji mogu da koriste pogodnosti već donetog moratorijuma na otplatu kredita.


Prema rečima Veljka Jovanovića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije, najvažnije za njih je da počne da funkcioniše prodaja.

– Mali proizvođači imaju veliki problem da plasiraju svoju robu, jer mnogi od njih nisu u mogućnosti da koriste usluge „E-pijace“ – kaže Jovanović. – Biće od velikog značaja da se što pre otvore zelene pijace, bar u nekom režimu rada. To bi za njih bio dobar potez, jer im samo to omogućava da imaju direktan plasman onoga što proizvedu. Većina njih teško se snalazi sa internet-prodajom.

Oko 450.000 gazdinstava u Srbiji, koliko ih je registrovano, nada se pomoći iz državnog paketa mera. Ipak, od tog broja, tek oko 150.000 aktivno se bavi poljoprivredom, pa pojedini stručnjaci u Srbiji smatraju da pomoć ne treba dati kroz subvencije svima, već samo onima koji stvarno rade.

– Kada je reč o stočarstvu, mi naše probleme nekako rešavamo sami uvek, pa i sad – kaže Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. – Sada nam je najveći problem dolazak majstora za popravku pojedinih mašina koje se koriste na farmi. U našem udruženju, zasada, nema zastoja oko izdavanja dozvola za kretanje poljoprivrednika. Negde je rešen i problem otkupa mleka, mada su male mlekare nepravedno spustile otkupnu cenu.

Prema rečima Bugarskog, čim prođe ova situacija, cena mleka bi morala da se vrati na nivo koji je svuda u Evropi. A kada je reč o podršci države, kaže Bugarski, stav je da pomoć treba da bude direktna, a ne kroz subvencije:

– Od toga smo umorni, da se na osnovu našeg rada stavljaju pare u džep drugima. Da se sistem zloupotrebljava.

GODFRI: RAZUMNE MERE VLADE

AMERIČKI ambasador u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da se ne slaže sa onima koji kažu da je Vlada Srbije uvela aktuelne mere u političke svrhe, a ne zbog borbe protiv širenja pandemije virusa kovid 19.

– Mere su restriktivne, ali razumne i podržali su ih naučnici – rekao je Godfri.

EKONOMIJA