Uskoro pored nekadašnjeg giganta novi stambeni kompleks !!!

  • Autor: T.M.

19/10/2021

Na lokaciji između Jurija gagarina, Omladinskih brigada, Đorđa Stanojevića, na 47,8 hektara kompleksa „Erport siti“, Zemunske ulice nacrtom planskog dokumenta predviđeno je petostruko povećanje kvadrature u odnosu na već izgrađenu.

Uskoro pored nekadašnjeg giganta novi stambeni kompleks !!!

Fabričke hale i teška industrija biće pretvorene u stambeno-poslovne četvrti.

Ono što je započeto i planskim dokumentima od pre dve decenije, konačni je stiglo na adresu nekada čuvene, a danas u stečaju „Industrije mašina i traktora“ – IMT na Novom Beogradu u čijem su komšiluku podignuti luksuzni stanovi i kancelarije.

Kranovi sa leve i desne strane Tošinog bunara i Zemunske ulice pokazatelji su da će na toj lokacijiu budućnosti biti stanova, lokala, hotela, restorana, sportskih centara, koji će se zidati pored IMT-a na lokaciji ugašene Fabrike elektroopreme „Minel“.

Na tom prostoru od oko 73 hektara IMT zauzima 25 hektara i njegova transformacija nije obuhvaćena nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) prva faza – između ulica Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, Đorđa Stanojevića, kompleksa „Erport siti“, Zemunske ulice, kompleksa „Movem“, lesnog odseka, zaštitne zone dalekovoda i planirane saobraćajnice Nova 4, uključujući i nju – koji je na javnom uvidu do 10. novembra u suterenu zgrade Gradske uprave, u Ulici 27. marta 43 – 45.


Kada je u pitanju lokacija IMT, urbanisti su smislili za preobražaj koji sledi u drugoj fazi, predvideli arhitektonski konkurs čije će pobedničko rešenje biti osnov za izradu posebnog plana detaljne regulacije.

Takmičenje koje će biti javno trebalo bi da bude organizovano sledeće godine, rekao je Marko Stojčić, glavni gradski urbanista.

Ono što je već sada izvesno jeste činjenica da će prostor nekada velikog privrednog giganta biti transformisan u profitabilnije namene od industrije bilo da je reč o stanovima ili objektima javne namene poput obrazovnih, zdravstvenih ili kulturnih.

Još uvek je pod znakom pitanja šta će zameniti fabriku. Odluka bi moglo direktno da zavisi od toga ko će, posle nekoliko neuspelih privatizacija, postati vlasnik tog zemljišta, odnosno kako će se stečaj okončati.

EKONOMIJA VESTI GRADA BEOGRAD