U Svilajncu održan 56. Međunarodni resavski poljoprivredni sajam

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor, foto :O.S.

56. Međunarodni resavski poljoprivredni sajam u Svilajncu privukao je rekordni broj izlagača iz gotovo svih oblasti poljoprivredne proizvodnje, kojih je bilo više od 120.

Izložba goveda simentalske rase privukla je najveću pažnju posetilaca, a to je bio ujedno i centralni događaj Sajma, jer je resavski kraj prepoznatljiv upravo po stočarstvu sa tradicijom dugom više od jednog veka. Domaćini sajma i ove godine bili su opština Svilajnac i Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac.

Apsolutna šampionka Sajma je krava Hana, vlasnika tridesetosmogodišnjeg Dragana Todorovića iz Dublja, koji je za pobednički pehar od opštine Svilajnac dobio i nagradu od 60.000 dinara. Osim ove nagrade, Dragan Todorović osvojio je i pehare za šampionke u kategoriji junice i prvotelke. Pobednički pehar uručio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je ovom prilikom poručio Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Republike Srbije da zabrane izvoz mleka:

„Država mora da zabrani izvoz mleka, a da se proizvodnja orijentiše na pravljenje gotovih mlečnih proizvoda. Na ovaj način svi će imati benefite, proizvođači će imati veću zaradu i mogućnost rasta proizvodnje, a država će imati veći prihod od PDV-a“ – izjavio je Milanović i dodao da je Opština Svilajnac danas potpisala ugovor sa firmom „Master Frigo“ koja će u naredne tri godine u ovoj opštini izgraditi mlekaru.

U novu svilajnačku mlekaru biće uloženo 3 miliona evra, a osnivanjem mlekare i otkupnog centra u Svilajncu otvoriće se i 30 novih radnih mesta.

Za svilajnačka sela koja se pretežno bave stočarstvom ovo će biti značajan benefit s obzirom na to da će proizvođači mleka imati siguran otkup i dobru cenu.

Na Resavskom sajmu više hiljada posetilaca imalo je priliku da vidi i izložbu ovaca, pčelinjih proizvoda, poljomehanizacije, a svoje proizvode izlagali su i proizvođači stočne i humane hrane, domaće radinosti, voća i povrća.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

EKONOMIJA VESTI GRADA VESTI GRADA SVILAJNAC