U Srbiji sve više ljudi posećuje naše banje i planine!!!

27/10/2017

TURIZAM će ove godine srpski budžet napuniti sa rekordnih 1,2 milijarde evra. Ovo su predviđanja Ministarstva turizma, a zasada je devizni priliv veći za 14 odsto u odnosu na 2016. godinu, koja je bila najbolja do sada. Do kraja 2017. očekuje se i da će trend rasta domaćih, ali i stranih gostiju, nastaviti da ide uzlaznom putanjom. Jedan od glavnih razloga za povećan broj domaćih turista, svakako su vaučeri koje dodeljuje resorno ministarstvo.

– Ove godine podelili smo skoro 92.000 vaučera i oni mogu da se iskoriste do 20. novembra – priča za „Novosti“ Renata Pindžo, pomoćnik ministra turizma. – Do 15. oktobra je bilo prijavljivanje, a više od 53 odsto bili su penzioneri. Oko 35 odsto su zaposleni i 10 odsto nezaposleni. Najznačajnije destinacije bile su Prolom Banja, Lukovska Banja, Zlatibor, Kopaonik, ali i druge banje i planine u Srbiji.

Ministarstvo turizma, ove godine, dva puta je povećavalo broj vaučera, krajem maja i jula, jer je predviđen broj bio brzo iskorišćen. Prosečan broj noćenja, objašnjava Renata Pindžo, kod onih koji su koristili vaučere, bio je 7,5 noćenja.

– Promet domaćih turista za prvih osam meseci je povećan, a nastavak akcije sa vaučerima očekujemo i naredne godine – kaže naša sagovornica. – Akcija je uspešno realizovana i zahvaljujući velikim naporima Turističke organizacije Srbije i lokalnih turističkih zajednica, koje su se uključile u promociju naše zemlje kao destinacije, koja je atraktivna tokom čitave godine. Zimska sezona na planinama počinje tradicionalnim „Ski openingom“, u saradnji sa „Skijalištima Srbije“, privatnim sektorom i turističkim organizacijama.

Kako objašnjava Pindžo, naša zemlja nije poznata samo po planinama i banjama, već je atraktivna za goste i zbog velikog broja međunarodnih događaja, skupova i sajmova koji se ovde održavaju. Beograd i Novi Sad su najpoznatiji gradovi za kongresni turizam. Samo je u Beogradu broj noćenja povećan za 23 odsto u odnosu na 2016. godinu.

– Oko 70 odsto kapaciteta u banjama i planinama za novogodišnje praznike već je rasprodat – ističe Pindžo. – Početkom septembra već su počele pripreme za zimsku sezonu, pa nije bilo predaha. Srbija je celogodišnja turistička destinacija, i mi vodimo takvu kampanju. Uz to, spremamo se i za jubilarni 40. Međunarodni sajam turizma.

INTERESOVANjE

SRBIJA beleži rast domaćih i stranih gostiju i to se vidi iz meseca u mesec. Verujemo da će to biti nastavljeno i tokom zime. A, prodaja zimskih aranžmana već je počela. Imamo dosta različitih najava, sadržaja i događaja koji će biti tokom zime, pa ne sumnjamo da će interesovanje turista za našu zemlju biti veliko, objašnjava Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA