SRPSKE prehrambene firme prvi put su se predstavile na sajmu hrane u Dubaiju Gulfood !!!

  • Izvor: novosti.rs

02/04/2018

[views]

SRPSKE prehrambene firme prvi put su se predstavile na sajmu hrane u Dubaiju Gulfood i za tih nekoliko dana uspele su da dogovore poslove vredne više od dva miliona evra. Predstavnici naših preduzeća održali su više od 430 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i drugih zemalja Bliskog istoka.

trong>Nacionalni štand Srbije bio je veoma posećen, a najveće interesovanje za uvoz hrane iz Srbije pokazali su potencijalni partneri iz Dubaija, Omana, Katara, Rusije, Kanade, Najrobija, Indije, Egipta, Saudijske Arabije, Bahreina, Kine, Južne Koreje.

– Gulfood je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi prehrambene industrije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i regionu Zaliva (Gulf), u okviru koje se organizuju susreti proizvođača, izvoznika, distributera i predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca – objašnjava Jovanka Ćalina, rukovodilac Službe za organizovanje manifestacija i sajmova. – Sajam se prostire na 100.000 kvadrata i ove godine privukao je više od 90.000 posetilaca iz oko 100 zemalja. Oni su bili u prilici da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 5.000 izlagača u osam sektora.

Kompanije koje su izlagale na sajmu veoma su zadovoljne interesovanjem, ostvarenim kontaktima i održanim sastancima. Tek što je završen ovogodišnji Gulfood naši privrednici se već raspituju za učešće na sledećem.

– Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i organizuju plasman na nova tržišta, kao i da unaprede postojeće i ostvare nove poslovne kontakte – dodaje Jovanka Ćalina. – Učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih i najznačajnijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u UAE i regionu Zaliva, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu. Imajući u vidu da je poljoprivreda u UAE skromno razvijena zbog klimatskih uslova i nedostatka vode, da Emirati uvoze 85 odsto hrane, kontinuirano snabdevanje hranom predstavlja imperativ u poslovanju i jedan od ključnih stubova na kome se baziraju njihove investicije u inostranstvu.

U Emiratima postoji velika potražnja za svežim voćem i povrćem, budući da se ne samo domicilno stanovništvo, već i stranci kojih u nekim Emiratima ima više od 80 odsto, okreću zdravoj ishrani. Postoji potražnja za, na primer, napicima sa smanjenim sadržajem šećera i aromatizovanim vodama.

– Kada je reč o svežem, smrznutom i suvom voću, akcenat bi trebalo staviti na ono voće po kome je Srbija poznata u svetu, malinu i šljivu – kaže Ćalina. – U Emiratima raste procenat konzumenata organske hrane, naročito organskog mleka, kao i vegan proizvoda i proizvoda bez glutena, za koju nisu zainteresovani samo potrošači netolerantni na gluten, već i svi drugi korisnici koji vode računa o zdravlju. Tržište Emirata moglo bi da bude interesantno i za srpske izvoznike meda, pečuraka, ali i za proizvođače autentičnih luksuznijih proizvoda. Mislim na šljive punjene kozjim sirom ili čokoladirano voće.

Među snabdevačima hrane Emirata postoji velika konkurencija. Zato se velika pažnja posvećuje, osim cene, kvalitetu i bezbednosti. Sa ciljem zaštite potrošača, 2016. godine izglasan je Zakon o bezbednosti hrane.

– Njime se propisuje kazna do tri godine zatvora i obaveza plaćanja od gotovo pola miliona evra, ukoliko prehrambeni proizvod, sa stanovišta bezbednosti, ne ispunjava zadate kriterijume – objašnjava Jovanka Ćalina. – Pored opšteprihvaćenih standarda u prehrambenoj industriji, proizvodi koji u sebi sadrže namirnice životinjskog porekla, moraju da poseduju halal sertifikat koji izdaje emiratska Uprava za standardizaciju i metrologiju (ESMA). Prilikom uvođenja novog proizvoda na tržište, prednost imaju oni artikli kod kojih je moguće sagledati „sledljivost“ u svim fazama: od proizvodnje, preko prerade do distribucije. 

TROŠKOVI TRANSPORTA

TROŠKOVI transporta robe do Ujedinjenih Arapskih Emirata zavise od vrste robe koja se prevozi, odnosno od režima koji se zahteva pri transportu, a vozarina se naplaćuje na osnovu težinskih kategorija pošiljke.

– Za avio-prevoz robe cena se kreće od 1,50 evra po kilogramu, za težinu veću od 500 kilograma, zajedno sa ostalim pripadajućim taksama – kaže Jovanka Ćalina. – Iako cena transporta predstavlja značajnu stavku u radu sa ovim tržištem, sve češće se, u dogovoru sa iskusnim špediterima, pronalaze modaliteti na osnovu kojih i, pored navedenog problema, roba iz Srbije može da bude konkurentna. Nakon što urade preliminarnu kalkulaciju, privrednici mogu da nam se obrate za pomoć kako bismo pronašli najadekvatnije i najpovoljnije rešenje.

PREDSTAVNICI

NA sajmu u Dubaiju, u organizaciji PKS I RAS, učestvuje 16 firmi iz Srbije. U jednoj od glavih hala Trgovinskog centra „Arena i Šeik Saed Halps“, svoju ponudu predstavili su „Jumis“, „Jafa“, „Bahus“, „Agranela“, „Agropartner“, „ITN grup“ i „Master fruts“, „PIK Bečej“, „Basket Zdravija hrana“.

S obzirom na to da je interesovanje za sajam bilo veliko, Privredna komora Srbije je organizovala i posetu sajmu za dodatnih šest kompanija; „Frueko“, „Sensa“, „ML Frut farm“, „Zlatiborac“, „Žitoprerada“ i „Frikom“.

EKONOMIJA