Radnici železničkih preduzeća traže da se reše i njihovi problemi!!!

  • Izvor: novosti.rs

29/12/2017

ZAPOSLENI u srpskim železničkim preduzećima predložili su da se model rešenja njihovog stambenog pitanja reši na isti način kao i za pripadnike Vojske i Policije. Udruženje za pomoć i saradnju sa civilnim društvom i Sindikat železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“ formirali su Inicijativni odbor za rešavanje stambenih pitanja zaposlenih u „Železnicama Srbije“, „Infrastrukturi“, „Srbija vozu“ i „Srbija kargu“.

foto: facebook M.B.

Za predsednika odbora izabrana je Marina Popović iz „Srbija voza“, koja je i predsednik Udruženja za pomoć i saradnju sa civilnim društvom. Popovićeva kaže da železničari pružaju podršku ideji predsednika Aleksandra Vučića o jeftinim kvadratima, ali smatraju da bi se i njihovi dugogodišnji problemi mogli rešiti na isti način.

– Obratili smo se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i direktorima u sva četiri društva za dobijanje podrške kako bi što hitnije počeli aktivnosti neophodne za rešavanje stambenih pitanja – navodi Popovićeva. – Pre svega moramo utvrditi tačan broj zaposlenih u sva četiri društva koji imaju Ugovor o zakupu na pet godina koji treba da se obnove, kao i za službene stanove i nužni smeštaj koji nisu imali pravo kupovine tih nekretnina, jer su donošenjem Zakona o stanovanju i održavanju zgrada stvoreni uslovi za izjednačavanje prava zaposlenih. Nakon završetka te faze može da se primeni Predlog programa izgradnje stanova kao za pripadnike bezbednosti, Vojske Srbije, policije i BIA.

[crellyslider alias=“dena_baner_700*140″]

Udruženje predlaže isti model koji je ranije već primenila Vojska Srbije, kada je za određeni broj stanova ustupila zemljište nekadašnjih kasarni.

– Potrebno je održati sastanak sa predstavnicima Grada Beograda o mogućnosti razmene, ukljanjanja koloseka koji nisu u funkciji i razmotriti da se Direkciji za građevinsko zemljište omogući da na istom gradi zgrade, a da neki broj stanova ustupi novim društvima ili „Železnici Srbije“ – predlaže Popovićeva. 

POPOVIĆEVA napominje da je neophodno inicirati izmenu i dopunu Zakona o stanovanju u delu koji se odnosi na kupovinu stanova.

– Većina zaposlenih je prenela svoje ugovore o radu iz „Železnice Srbije“ a. d. u novoosnovana društva, a stanovi su ostali u „Železnicama“, jer se deobni bilans nije sproveo do kraja – navodi Popovićeva. – Problem je i kada se zaposleni obraćaju za kupovinu stanova za koje su prethodno zaključili ugovore o zakupu, jer svi žele da kupe stan na period od 20 godina, a zakon ne poznaje mogućnost da zaposleni iz novoosnovanog društva kupi stan na navedeni period od „Železnica Srbije“ a. d. jer nije zaposlen u tom preduzeću.

NAJNOVIJE VESTI

EKONOMIJA