Priština neće promeniti odluku o uvođenju takse na uvoz brašna!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

03/11/2017

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će Srbija početi sa primenom određenih kontramera nakon najava iz Prištine da neće promeniti odluku o uvođenju dažbine na uvoz brašna.

„Nama ništa drugo nije preostalo nego da od danas počnemo sa primenom određenih kontramera i te ćemo mere sukcesivno pojačavati zavisno od razvoja situacije. Nismo srećni zbog toga, ali naprosto, posle ovakve izjave nemamo nikakav manevarski prostor za rešenje ovog problema“, izjavio je Ljajić.

ajić je to rekao nakon što je ministar trgovine i industrije tzv. Kosova Bajram Hasani izjavio da Priština neće promeniti odluku o uvođenju takse na uvoz brašna i otvorio mogućnost uvođenja novih antidamping taksi.

Ministar je rekao i da ne može govoriti o konkretnim kontramerama, jer će Vlada Srbije, za razliku od kosovske strane uvoditi samo one mere koje su u skladu sa međunarodnim standardima.

„Nikakve mere koje mogu da budu protiv ili CEFTE ili Evropske komisije nećemo preduzimati, preduzimaćemo sve ono što je u skladu sa našim zakonima, ali ćemo dati vrlo jasan signal da mi ne možemo tolerisati više ovakvo ponašanje i uvođenje ovakvih mera koje nikakav realni osnov nemaju“, istakao je Ljajić.

Ljajić je rekao da se ovde radi o uvođenju mera protiv čitave mlinarske industrije u Srbiji i da nema ni govora o tome da je bilo dampinških cena.

„Mi smo danas pisali pismo i komesaru Hanu, želimo da od njega dobijemo odgovor da li je ovo evropsko ponašanje“; zaključio je on.

On je osvrćući se na izjavu Hasanija rekao da je „poštenije izaći iz CEFTA nego sedeti u njoj, koristiti benefite, a uvoditi vancarinske barijere”.

„Prema tome, potpuno je korektno da se pokrene procedura, što bi bio prvi put da se dogodi takav scenario, nego da imamo ovakvu situaciju“, istakao je Ljajić.

Ukazao je da je tokom jučerašnje konferencije u Budvi na kojoj su prisustvovali premijeri Zapadnog Balkana donet neformalni zaključak da se nadležni ministri u što kraćem roku sastanu i identifikuju sve necarinske barijere kako bi brže radili na njihovom uklanjanju jer je to u interesu svake pojedinačne zemlje.

„Danas, posle toga, mi imamo ovakvu izjavu“ ukazao je Ljajić

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA