Počeli radovi na izgradnji pešačke staze koja će povezati dve mesne zajednice, Carinu i Krčagovo !!!

  • Izvor: Grad Užice

21/08/2021

Na veliko zadovoljstvo građana, koji su još pre nekoliko godina podneli inicijativu, 6. avgusta počeli su radovi na izgradnji pešečake staze kod Medicinske škole, koja će povezati dve mesne zajednice, Carinu i Krčagovo.

Foto-Grad Užice

Investitor radova vrednih oko 6 miliona dinara je grad Užice, a izvođač GP “Borko Masal”.

Staza će biti duga oko 300m, površine oko 560m2, sastoji se iz dva dela, jedan deo stepeništa širok 1,2 m i drugi deo rampe koji će omogućiti kretanje dečijih kolica i osoba sa invaliditetom.

Duž cele staze planirano je šest odmorišta na kojima će biti izgrađene klupe, planirana je rasveta, biće postavljeno 12 lampiona.

Zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović zahvalio se sugrađanima na inicijativi za izgradnju staze od koje će korist imati veliki broj Užičana.

“Ovu stazu su već koristili naši sugrađani kako bi došli do vrtića, škole ili bazena, a sada će staza biti uređena, i mnogo lakše će doći do mesta gde su se uputili.”

On je podsetio i da se u samom gradu radi na još nekoliko važnih projekata:

“U toku je rekonstrukcija trotoara u Ulici Dimitrija Tucovića, na potezu od nekadašnjeg Kristala do raskrsnice sa Ulicom Strahinjića Bana. Vrednost radova je 23 miliona dinara, radove izvodi GP “Stabil pro” i to je nastavak ambijentalnog uređenja centra grada, vodi se računa da ploče budu kao što su bile na prethodnoj rekonstrukciji. Počeće i veliki infrastrukturni projekti da se rade, obilaznica oko Užica u septembru, rekonstrukcija Zdravstvenog centra, radi se kružni tok, kišna kanalizacija u Ulici Dimitrija Tucovića. Aplicirali smo na sve konkurse koje je objavila Vlada Republike Srbije i većinu smo i dobili. I ne samo to, u proteklih godinu dana od kada je formirano novo gradsko rukovodstvo Užice je posetio veliki broj ministara, a nedavno i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. I to je dokaz da imamo podršku, a mi smo sigurni da će odlična saradnja sa republičkim institucijama obeležiti i naredni period.”


Po rečima Nikole Maksimovića direktora JP “Užice razvoj”, prioriteti gradskog rukovodstva su uređenje pešačkih staza, gradskog prostora, biciklističih staza i svih onih delova grada gde je to potrebno građanima radi rekreacije i sportskih aktivnosti.

“Trenutno pripremamo projektno tehničku dokumentaciju za neke nove projekte, po zahtevu naših mesnih zajednica i sugrađana. Pre 10 dana dobili smo i zvanični zahtev od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gde je obezbeđeno 300 miliona dolara za infrastrukturne projekte u narednih 5 godina u okviru Zelene infrastrukture. Ideja je da nove godine dostavimo rešenja, odnosno projekte za koje ćemo aplicirati u narednih 5, a koje se odnose na parkove, uređenje zelenih površina, infrastrukture, gde je potrebno da se reši klizište, kišna kanalizacija, putna infrstruktura … Ministarstvo od nas očekuje da do kraja godine dostavimo i ideje i teme koje se odnose i na putnu infrastrukturu i saobraćaj, očekujemo da u najskorije vreme, krenemo u pripremu kompletne projektne dokumentacije.”

Pešačka staza, koja će povezati Carinu i Krčagovo biće završena u roku od 60 dana a meštani ne kriju zadovoljstvo

“Ova staza će mnogo značiti deci i omladini, odavno smo je čekali. Povezano je sa bazenom, moja deca često dolaze, takođe šetamo dosta”, kaže Lela Kovačević.

I Milivoje Milović ističe da je zadovoljan, jer se realizuje ideja stara osam godina.

“Ova staza je neophodna, jer mnogi građani ovog dela Carine idu na posao u Prvi partizan, u Bolnicu, deca iz Krčagova dolaze ovde na bazen, na igralište. Uskoro će ovde biti dečiji vrtić iza Gradskog bazena, ova staza će doprineti tome da građani mogu komforno da idu u Krčagovo i iz Krčagova na Carinu”.

EKONOMIJA