Otvoren 12. međunarodni sajam „Etno hrane i pića 2017“!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

23/11/2017

– Učinićemo sve da zadruge ponovo postanu stožer sela i da proizvod seljaka postane roba – poručio je Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju preduzeća, na „Konferenciji o međuzadružnoj saradnji zemalja regiona“ prilikom otvaranja,u okviru 12. međunarodnog sajma „Etno hrane i pića 2017“ pod kupolama beogradskog sajma.

trong>Na Sajmu etno hrane i pića koji traje od 22-25. novembra predstaviće se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje prehrambenih proizvoda.

– U 21.veku zadruge, različite vrste kooperativa uz transfer tehnologije i znanja osnov su za opstanak sela a i realna ponuda mladima kod rešenja dileme da li ostati ili otići – viđenje je ministra koji je još jednom podvukao spremnost Vlade Republike Srbije da, uz podršku eminentnih stručnjaka iz Akademijskog odbora za selo SANU, konačno da vetar u leđa zadrugarstvu na ovim prostorima.

Predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihajlović je otvorivši konferenciju pozdravio Mihajla Avramovića, praunuka istoimenog osnivača prve zadruge, davne 1894. godine, a koji je već sledeće godine osnovao i prvi Zemljoradnički Zadružni savez.

Na konferenciji u svečanoj sali Beogradskog sajma učestvovali su i Miloš Milovanović, predstavnik Svetskog pokreta za hranu FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj, Havijer Alvares, šef ekonomskog odseka ambasade Španije, predstavnici ambasade Italije, predstavnik ministarstva poljoprivrede kao i veliki broj predstavnika zadružnih saveza zemalja iz okruženja.

Najavljena je i posebna konferencija zadrugara regiona koju bi inicirao susret predstavnika Vlada iz regiona koji se bave problematikom zadrugarstva.

Ministar je obišao sajam, u razgovoru sa proizvođačima čuo njihova iskustva i istakao da je upravo sada vreme da se u Republičkoj skupštini ali i lokalnim budžetima raspravlja o izdvajanju za ove namene jer će naredne godine za to biti kasno i najverovatnije ćemo u sezoni imati iste probleme sa malinarima i ostalim proizvođačima kao i prethodnih godina.

Na ovom četvorodnevnom sajmu skoro 400 domaćih i stranih izlagača predstaviće, kroz glavni i prateći program, više od dve hiljade tradicionalnih i reprezentativnih prehrambenih proizvoda koji su karakteristični za uža geografska područja, a većina namirnica izrađuje se ručno, od organski gajenih sirovina, po posebnim recepturama i u ograničenim količinama.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA