Neuobičejeno za kraj godine, ovaj put, evro nije rastao na domaćim kursnim listama!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

05/01/2018

U NOVU, 2018. godinu, ušli smo sa deviznim kursom od 118,47 dinara za evro. To je tačno pet dinara manje nego što je evro vredeo pre ravno godinu dana. Neuobičejeno za kraj godine, ovaj put, evro nije rastao na domaćim kursnim listama, već upravo suprotno – pala mu je vrednost u odnosu na dinar.

trong>- U decembru je Narodna banka Srbije na međubankarskom deviznom tržištu bila neto prodavac deviza – kaže za „Novosti“ Ivan Nikolić, direktor za naučnoistraživački razvoj Ekonomskog instituta.

– Tražnja za devizama je krajem godine uvek veća, dospevaju rate za ranije uzete kredite, nabavljaju se energenti i slično. – Ipak, ove godine je taj pritisak bio slabiji nego ranije. Zato smo neuobičajeno imali jačanje dinara. Ali jačanje dinara u 2017. je posledica kontinuiteta dobrih rezultata čija je kulminacija dostignuta podizanjem kreditnog rejtinga zemlje.

Kurs od 118,47 dinara za evro vredeo je tokom prethodnih praznika. Prvi radni dan u ovoj godini doneo je još nižu vrednost evra – 118,34 dinara. Danas je srednji kurs evra već malo viši, bliži 119 dinara. Dinar je u 2017. godini nominalno ojačao prema evru za 4,2 odsto, a Narodna banka Srbije je na domaćem deviznom tržištu neto kupila 725 miliona evra: ukupno je kupila 1,355 milijardi evra, a prodala 630 miliona evra.


[crellyslider alias=“dena_baner_700*140″]

Analitičari centralne banke navode da su pritisci u smeru jačanja dinara bili prisutni od aprila do sredine novembra prošle godine, kao rezultat znatno boljih makroekonomskih prilika u Srbiji i perspektiva domaće ekonomije.

– Od sredine novembra preovladavali su pritisci ka slabljenju dinara prema evru, izazvani u najvećoj meri sezonski pojačanom tražnjom domaćih preduzeća za devizama – ističu u NBS. – U zimskim mesecima tradicionalno dolazi do povećane tražnje za devizama, pre svega domaćih preduzeća – uvoznika energenata i pojave pritisaka ka slabljenju dinara. To je i realizovano od sredine novembra sve do poslednje nedelje decembra. Ipak, poslednje dve godine krajem decembra je prisutna pojačana kreditna aktivnost banaka, što je uticalo na jačanje dinara. Dodatno, poslednjih dana 2017. na jačanje domaće valute uticali su i dobri makroekonomski pokazatelji, što je potvrđeno kroz povećanje kreditnog rejtinga Srbije od strane svetskih agencija.

ŠTA NAS ČEKA-

UOBIČAJENO je da se, krajem svake godine, ali i početkom naredne, javi sezonski veća tražnja za devizama, što može dovesti do određenih pritisaka ka slabljenju dinara – ističu u NBS. – Ipak, Narodna banka očekuje da će faktori koji su u prethodnom periodu uticali na stabilna kretanja na deviznom tržištu, pre svega povoljna makroekonomska situacija u zemlji, nastaviti da deluju stabilizujuće i u narednom periodu.

EKONOMIJA