Ministarstvo privrede projektima podržava preduzetnike i mala i srednja preduzeća!!!

  • Izvor: novosti.rs

05/03/2018

KROZ dva nedavno otvorena programa Ministarstvo privrede će do kraja godine sa 750 miliona bespovratnih sredstava podržati preduzetnike i mala i srednja preduzeća. Firme koje bi da investiraju u svoju proizvodnju mogu da računaju na petinu novca iz budžeta, a na raspolaganju je ukupno pola milijarde dinara. Početnici od države mogu da dobiju 30 odsto ulaganja, a ostatak da finansiraju povoljnim sredstvima Fonda za razvoj. Za ovaj program je odvojeno 250 miliona dinara iz državne kase i 583,3 miliona dinara Fonda za razvoj.

trong>U programu podrške ulaganje ne može biti manje od 1,25 miliona dinara, od čega je milion kredit a 250.000 bespovratana sredstva. Maksimalan iznos kredita je 62,5 miliona dinara, od kojih se 50 miliona pozajmljuje. Izuzetak su preduzetnici čije ukupno ulaganje može da bude od 375.000 dinara. Početnici u poslovanju moraju da ulože najmanje 400.000 dinara – kredit je 280.000 a 120.000 se ne vraća. Maksimalan iznos investicije je šest miliona dinara, od kojih je 1,8 miliona bespovratno.

Ministarstvo na ovaj način već nekoliko godina pomaže ovom sektoru. Među onima koje su tako obezbedili novac za investiranje je i firma „Bibli“ iz sela Pružatovac, nedaleko od Mladenovca.

– Uzeli smo kredit od Fonda za razvoj, a 20 odsto su bespovratna sredstva Ministarstva privrede – kaže Gregor Guberinić, osnivač i direktor firme „Bibli“. – Novac je namenjen za opremu i investicije. Povećali su nam se tražnja i obim posla, paa smo rešili da napravimo novu hladnjaču za duboko zamrzavanje, kapaciteta 90 tona. Kamata na kredit Fonda za razvoj je tri odsto godišnje, ako je obezbeđenje hipoteka. Uz garanciju banke kamata je dva odsto. Mi smo uzeli uz hipoteku. Možemo da dobijemo i nižu kamatu u nekoj banci, ali kod Fonda za razvoj nema troškova obrade kredita. I uz to 20 odsto bespovratnih sredstava je značajna stvar.

EKONOMIJA