LETNjA žega smanjiće rod prolećnih useva za više od 20 odsto!!!

 

LETNjA žega smanjiće rod prolećnih useva za više od 20 odsto!!!

14/07/2017

Letnja žega i tropske temperature prete da unište ovogodišnji prinos žitarica. Samo se pšenica izvukla, jer je požnjeveno 95 odsto njiva pod ovom kulturom. Dobra kiša u narednih nekoliko dana spasla bi rod

LETNjA žega, koja već danima ne popušta, smanjiće rod prolećnih useva za više od 20 odsto. Stručnjaci smatraju da će tek po završetku tropskog talasa, moći da se govori o tome koliko je vrućina uticala na ovogodišnji rod kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe. Zasada je jedino pšenica na sigurnom, jer je više od 95 odsto njiva pod ovom kulturom požnjeveno.

– Sa temperaturama do 40 stepeni Celzijusa, sigurno da će u određenom procentu rod biti umanjen – priča Vukosav Saković, predsednik Fonda za žito Srbije. – Zasada je rod na nivou prošlogodišnjeg proseka, što je manje za nekih 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Vrelina najviše utiče na rod soje, šećerne repe, kukuruza i suncokreta.

Kako kaže Saković, biljke su sada u periodu kada su najosetljivije. Kukuruz je u fazi oplodnje, soja ima intenzivan rast, a suncokret naliva zrno. Biljkama izuzetno smetaju visoke temperature i nedostatak vlage. Imali smo do pre neki dan bar hladne noći, a sada više ni to ne postoji.

– Ukoliko ovih dana dobijemo dobru kišu, biće manje štete kada kasnije opet nastupi sušni period – ističe Saković. – Sada sve zavisi od budućih vremenskih prilika, kada ćemo moći i da govorimo o pravim procenama štete koje su nastupile zbog ovih vrelina.

Prema rečima Žarka Galetina, agrarnog analitičara, pšenica je manje-više požnjevena pa nema problema, ali ukoliko vrelina potraje, može da utiče na jesenje useve.

– U ovom trenutku suša nije mnogo uticala na soju, kukuruz i suncokret, osim u delovima koje nisu ni ranije primile padavine, kao što su Banat, delovi Srema i istočna Srbija – objašnjava Galetin. – Tu se i te kako oseća manjak padavina. Ovakvo vreme štetno je za useve, ali ne još toliko da bi bili zabrinuti. Najbitnije je da ne potraje. Sigurno je i da će ovogodišnji rod ovih žitarica biti manji u odnosu na prošlu godinu. Ukoliko ovakve žege potraju do kraja jula i u avgustu, neće biti dobro za useve.

BIĆE ZA IZVOZ

PŠENICA je “skinuta” sa više od 95 odsto njiva u celoj Srbiji. Direktor Fonda za žito Srbije Vukosav Saković kaže da je ovo bila jedna prosečna godina, sa 2,3 miliona tona.

– Sa prelaznim zalihama od oko 500.000 tona pšenice, ove godine ćemo moći da izvezemo 1,1 milion tona, što je za nekih 100.000 tona manje nego u ekonomskoj godini koja je završena – kazao je Saković.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA